Jaceňuk nalieha, aby Janukovyč prišiel do parlamentu ešte pred odchodom do Soči

NETKY.SK • 5 Február 2014, 13:50 • 2 min
Jaceňuk nalieha, aby Janukovyč prišiel do parlamentu ešte pred odchodom do Soči

KYJEV - Ukrajinskí poslanci dnes na svojom zasadnutí v Kyjeve neschválili návrh, aby parlament na budúci týždeň pokračoval v práci formou plenárnej schôdze. Informovala o tom agentúra UNIAN.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s tým líder ukrajinskej opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk uviedol, že výsledok hlasovania svedčí o snahách poslancov vládnej Strany regiónov a komunistov dosiahnuť prestávku v rokovaní parlamentu, kým sa prezident Viktor Janukovyč nevráti zo Soči, kde sa zúčastní na otvorení zimných olympijských hier a absolvuje aj schôdzku s ruským kolegom Vladimirom Putinom.  
     
Jaceňuk preto požiadal predsedu parlamentu Volodymyra Rybaka, aby Janukovyča pozval do Najvyššej rady. Janukovyč by mal podľa Jaceňuka poslancom svojej Strany regiónov nariadiť "hlasovať za zachovanie Ukrajiny ako suverénneho štátu, aby Ukrajinci pocítili, že žijú v právnom štáte, že majú prezidenta, nie diktátora, ako aj parlament, a nie obsluhu tlačidiel a že Ukrajina sa vydala na cestu riešenia krízy, nie jej vyostrenia a zničenia suverénneho nezávislého štátu".
     
Vyhlásenie opozičného lídra súvisí so snahami opozície presadiť v parlamente návrat Ukrajiny k ústave z roku 2004, čo by znamenalo zmenu z prezidentského na parlamentný systém. 
     
Jaceňuk už v pondelok oznámil, že opozícia pripravila návrh ústavného aktu o návrate k ústave z roku 2004, ktorého prijatie považuje za jediný spôsob, ako upokojiť situáciu v krajine. 
     
"Trváme na tom, že na Ukrajine musia byť zrušené diktátorské právomoci súčasného prezidenta," zdôraznil Jaceňuk, podľa ktorého sa Ukrajina musí vrátiť k modelu, keď parlament vymenúva vládu a vláda sa mu zodpovedá.
     
Nie je však jasné, ako ju chce presadiť v parlamente, kde potrebuje dvojtretinovú väčšinu, pričom Janukovyčova vládnuca Strana regiónov má spolu s komunistami v parlamente 237 zo 447 kresiel.
     
Predseda frakcie Strany regiónov Oleksandr Jefremov v utorok avizoval, že vládni poslanci dnes návrh na návrat k ústave z roku 2004 nepodporia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies