J&T chce v Česku cez certifikáty získať miliardu, majú prísť aj na Slovensko

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 12:42 • 2 min
J&T chce v Česku cez certifikáty získať miliardu, majú prísť aj na Slovensko

PRAHA - V najbližších mesiacoch chce J&T Banka od českých investorov získať miliardu českých korún (36,45 milióna eur). Cieľom je zvýšenie kapitálu firmy, a to bez pomoci jej vlastníkov. Informujú o tom dnes české Hospodářské noviny (HN).

slovakia

left justify in out

"Chceme byť samostatní a neťahať z akcionárov ďalšie peniaze. Dohoda je taká, že banková skupina musí získavať kapitál buď z vlastných ziskov, alebo na trhu," vysvetlil generálny riaditeľ banky Štěpán Ašer.

 

Pripravovaný spôsob navyšovania kapitálu je pritom podľa HN v Česku unikátny. Investorom banka ponúkne výnosové certifikáty bez dátumu splatnosti, ich držitelia tak budú teoreticky nekonečne dlhú dobu dostávať desaťpercentný ročný úrok. Vysoké úročenie je však aj kompenzáciou za vyššie riziko. Certifikáty budú mať totiž medzi záväzkami banky tzv. podriadené postavenie, v prípade problémov by tak ich majitelia boli vyplácaní ako druhí od konca, za nimi sú už len priami akcionári.

 

Podobný produkt plánuje J&T Banka pripraviť aj pre Slovensko. Objem a úročenie bude závisieť práve na tom, ako dopadne emisia certifikátov v Českej republike. Pre ruský trh, kde banka tiež pôsobí, s takýmto produktom zatiaľ nepočíta, dodávajú HN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona