J. SPIŠIAK: Vražda Ernesta Valka nebola naplánovaná

NETKY.SK • 15 Máj 2012, 06:56 • 2 min
J. SPIŠIAK: Vražda Ernesta Valka nebola naplánovaná

J. SPIŠIAK Vražda Ernesta Valka nebola naplánovaná - Krimi Hoci z vraždy právnika Ernesta Valka ešte nikto nie je obvinený, vyšetrovanie prípadu je tesne pred ukončením.

slovakia

left justify in out

img

Hoci z vraždy právnika Ernesta Valka ešte nikto nie je obvinený, vyšetrovanie prípadu je tesne pred ukončením. V rozhovore pre denník SME to povedal odchádzajúci prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak. Nepriamo pritom naznačil, že páchateľ sa už môže nachádzať vo väzbe.
      Vyšetrovanie tejto vraždy totiž viedlo k objasneniu série závažných lúpežných prepadnutí, ktoré vyzerali podobne ako prípad Valka. Skoro všetky tieto prípady boli identické a z ich spáchania boli obvinení konkrétni ľudia, ktorí sú v súčasnosti vo väzbe. Na otázku, či je medzi nimi aj Valkov vrah, policajný prezident nechcel odpovedať, no podobnosť prípadov podľa neho dokumentujú získané dôkazy. Expertné skúmania navyše podľa Spišiaka naznačujú, že zavraždený advokát sa útoku páchateľa bránil. "Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť. Bol to výsledok situácie, ktorá nastala," vysvetlil.
      Spišiak sa v rozhovore nevyhol ani téme obvinenia za údajné ohováranie, ktorému čelí. Dôvodom je jeho vyjadrenie na adresu bývalých šéfov Úradu boja proti organizovanej kriminalite. "Keď oni boli policajtmi, (Karol) Mello bol sústavne na úteku. Keď odišli, podarilo sa nám ho zadržať," povedal vtedy policajný prezident. Spišiak hodnotí toto obvinenie ako tendenčné a neobjektívne. Podľa neho bolo jeho vyjadrenie vytrhnuté z kontextu komunikácie s novinárkou. Naznačil však aj to, že za obvinením môžu byť tlaky z podsvetia. "V podsvetí dlhodobo prevládal názor, že by bolo najlepšie ma odstaviť, aby som sa už nikdy nemohol vrátiť k polícii... Možno je to pre nich satisfakcia za to, že som si trúfol hovoriť fakty, ktoré sú pre nich nepriaznivé," pripustil.
      Aj s odstupom času dosluhujúci policajný prezident tvrdí, že skutočnosti opísané v spise Gorila sa "mohli udiať". Preukázať to však bude podľa neho veľmi zložité. "Ak by aj tí, čo daný materiál napísali, povedali, že len doslovne prepísali, čo počuli, ani to nie je bez zvukového záznamu stopercentný dôkaz," poukázal Spišiak.
      Kreslo policajného prezidenta po ňom prevezme Tibor Gašpar. Samotný Spišiak sa rozhodol, že neprijme ponuku na výkon funkcie policajného pridelenca a odíde do civilu. "Táto práca by ma nebavila, nebola by to pre mňa žiadna výzva," zdôvodnil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies