J. SLOTA: Možno aj ja som lobista

NETKY.SK • 11 Apríl 2011, 07:45 • 2 min
J. SLOTA: Možno aj ja som lobista

J. SLOTA: Možno aj ja som lobista

slovakia

left justify in out

img

Predseda SNS Ján Slota tvrdí, že bez lobingu sa v politike fungovať nedá. "Lobing tu bol vždy, odkedy je politika politikou. Predtým sa to možno nazývalo inak, ale podstata bola vždy tá istá. Presadenie svojich záujmov. Politika ako taká je presadenie si svojich záujmov. Je to boj o moc. A moc sú peniaze. Vždy. Ja som možno tiež lobista. Presadzujem záujem SNS," povedal pre TASR šéf národniarov.
Domnieva sa, že rôzne lobistické skupiny na Slovensku existujú preto, že na politickej scéne je veľa politických strán, z ktorých každá chce presadiť svoje záujmy. "Je to objektívny úkaz. Každý sa chce dostať k moci a z toho dôvodu musia byť rôzne lobistické skupiny. Lebo keby tu bol jeden názor, tak tu máme komunizmus. Bola by tu jedna komunistická strana, ktorá má len jeden jediný záujem a lobisti by boli zbytoční," vysvetlil Slota.
Šéf národniarov je za to, aby bol lobing zadefinovaný zákonom. "Ja som presvedčený, že by na Slovensku mohol byť oficiálne zákonom určené, čo je to lobing a za akých okolností môže byť lobista platený atď. Myslím, že by to celú záležitosť sprehľadnilo a prestali by sme sa my Slováci navzájom osočovať, že sa berú úplatky," uviedol pre TASR.
Slota sa nazdáva, že na Slovensku lobingový zákon ešte nie je kvôli "malosti slovenského národa". "Pretože my Slováci už sme takí, že my máme radšej sa udávať, závidieť si a naháňať niekoho stále a vyhrážať sa väznicami," zdôvodnil.
Zákon o lobingu by mohol podľa neho vychádzať z modelov, ktoré sú už odskúšané vo svete. "Ja si myslím, že by sme nič nemali vymýšľať. Už je to dávno vymyslené. Stačí si vybrať z piatich, desiatich vzorov a urobiť ideálny legislatívny vzor," zamyslel sa Slota. Dodal, že ani americký vzor nie je najhorší, no ako tvrdí, netreba sa obracať až poza Atlantik. "V Európskom parlamente je to legislatívne v celku dobre upravené," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies