J. Rakovan chce zopakovať úspech na výstave betlehemov v Hodoníne

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:28 • 2 min
J. Rakovan chce zopakovať úspech na výstave betlehemov v Hodoníne

J. Rakovan chce zopakovať úspech na výstave betlehemov v Hodoníne

slovakia

left justify in out

Umelecký rezbár Jozef Rakovan zo Štiavnika v okrese Bytča chce po dvoch rokoch zopakovať úspech na medzinárodnej výstave betlehemov v Hodoníne v Českej republike.
Pred dvomi rokmi získal za betlehem v samoraste hlavnú cenu. „Nechcel som podliezať latku, tak som sa snažil urobiť ešte niečo lepšie. Zameral som sa čisto na betlehemský výjav. Názov diela je Vykúpenie za hriech. Vyhnitá jama znázorňuje hriech a za ňou je svätý Jozef, Panna Mária, Jezuliatko a kľačiaci bačovia. Potom prichádzajúci traja králi a po pravej strane sú zvieratká,“ priblížil Rakovan.
Zdôraznil, že nový samorast je pre neho vždy výzvou. „Na dreve vždy hľadám chyby. A z tých chýb alebo z krivých tvarov vychádzam. Hľadám potom myšlienku, ktorú nosím už niekoľko rokov v hlave. A pretváram to do nejakého výsledku. Zameral som sa na betlehem, lebo je to moja srdcová záležitosť. Vzhľadom na súčasnú dobu chcem upozorniť ľudí, že Boh je tu, je prítomný napríklad aj v tom dreve,“ skonštatoval Rakovan.
Námety na tvorbu nosí v hlave 3, 5 i 10 rokov. „Niečo si naskicujem. Ale vždy čakám na pravý deň, kedy nájdem to drevo. No a ak ho nájdem, pustím sa do toho. Trvá to niekoľko mesiacov a niekedy aj rok, jednoducho človek na tom systematicky pracuje. A keď končím, vždy sa cítim vyšťavený. Človek do toho dá tú energiu, ale stojí to za to,“ povedal umelecký rezbár.
Jozef Rakovan sa rezbárstvu venuje od detstva. Jeho inšpiráciou je Biblia, ale aj história, folklór či súčasnosť Štiavnika. Má za sebou množstvo výstav v zahraničí i doma. Rezbárstvu sa venuje už takmer štyri desaťročia. Tvorí menšie skulptúry, ale aj nadrozmerné súsošia. Jeho diela sú v galériách v štátoch Európskej únie, Austrálie a Ameriky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies