J. MIŠKOV: MH SR chce administratívne zaťaženie podnikateľov znížiť aspoň o 25 %

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:17 • 2 min
J. MIŠKOV: MH SR chce administratívne zaťaženie podnikateľov znížiť aspoň o 25 %

J. MIŠKOV: MH SR chce administratívne zaťaženie podnikateľov znížiť aspoň o 25 %

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR podľa slov jeho šéfa Juraja Miškova (SaS) pokladá v tomto volebnom období v oblasti hospodárstva za jednu z priorít zlepšovanie podnikateľského prostredia na Slovensku.
"Prioritou číslo jeden je zlepšovanie podnikateľského prostredia na Slovensku. Posledné štyri roky neboli podnikateľskému prostrediu na Slovensku žičlivé," uviedol dnes v Bratislave Miškov na diskusnom podujatí Slovensko-rakúskej obchodnej komory (SROK).
MH SR si podľa Miškova za jeden zo základných cieľov stanovilo znížiť administratívne zaťaženie podnikateľov o viac ako 25 %. "Momentálne prebieha fáza merania zaťaženia podnikateľského prostredia, ktorá by mala byť ukončená vo februári budúceho roka. Dodnes je preskúmaných 48 tzv. hlavných zákonov ovplyvňujúcich podnikateľské prostredie. Väčšina obmedzení a regulácií sa však skrýva v tzv. podzákonných normách - vo vyhláškach a nariadeniach," informoval.
Slovensko podľa jeho slov v rôznych rebríčkoch merajúcich konkurencieschopnosť pokleslo. "My sme sa rozhodli tento stav zvrátiť. Máme ambíciu zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku výrazným spôsobom," konštatoval.
Pripomenul, že rezort hospodárstva však nie je jediným ministerstvom, ktoré má vplyv na podnikateľské prostredie. "Vplývajú naň napríklad rezort financií, práce, ako aj rezort spravodlivosti," pokračoval.
Zdôraznil, že riešenie problémov, ktoré podnikateľov v SR najviac trápia, nie sú v priamej pôsobnosti MH SR. "Je to najmä vysoké odvodové zaťaženie, alebo nízka vymožiteľnosť práva. Obe tieto témy nespadajú do priamej pôsobnosti ministerstva hospodárstva," povedal.
Podnikateľské prostredie sa podľa Miškova rezort hospodárstva snaží v spolupráci s rezortom práce a sociálnych vecí v prvej polovici budúceho roku zlepšiť napríklad "spružnením Zákonníka práce". Výrazná novela pracovného kódexu má napríklad zaviesť "nové modely ohľadom pracovného času, ktoré sú zavádzané aj v západných krajinách".
"Podnikateľské prostredie by od januára 2011 malo zlepšiť aj zavedenie 3. fázy tzv. jednotných kontaktných miest pre podnikateľov, teda výraznejšia elektronizácia štátnej a verejnej správy," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies