J. Kórea je pripravená evakuovať zamestnancov z priemyselného parku v KĽDR

NETKY.SK • 5 Apríl 2013, 09:00 • 2 min
J. Kórea je pripravená evakuovať zamestnancov z priemyselného parku v KĽDR

SOUL - Južná Kórea je pripravená stiahnuť zamestnancov z priemyselného komplexu Kesong riadeného spoločne so Severnou Kóreou, ak to bude pre nich nebezpečné. V čase narastajúceho napätia na polostrove to dnes podľa agentúry Reuters oznámil juhokórejský minister pre zjednotenie.

slovakia

left justify in out

Čoraz ostrejšia rétorika KĽDR dosiahla nový vrchol. Južná Kórea a jej spojenec USA zároveň posilňujú vojenskú prítomnosť a obranu na Kórejskom polostrove a okolo neho: navyše, Sever odmietol tento týždeň vpustiť do komplexu stovky juhokórejských zamestnancov.

"Keď si to bude situácia vyžadovať, sme pripravení stiahnuť juhokórejských zamestnancov, aby sme zaručili ich bezpečnosť," uviedol minister pre zjednotenie zahraničným médiám.

Priemyselný komplex na severokórejskom území je posledným spojivkom medzi Severnou a Južnou Kóreou. Podľa informácií zo štvrtka sa v komplexe Kesong nachádzalo 608 Juhokórejčanov, uviedlo ministerstvo pre zjednotenie.

Juhokórejské spoločnosti ponechali v Kesongu svojich zamestnancov; v niektorých prípadoch predĺžili ich pobyty, aby udržali firmy v prevádzke - napriek nedostatku potravín a plynu a tiež riziku, že tam ich zamestnanci uviaznu.

Minister dodal, že Južná Kórea nemá v pláne okamžite stiahnuť zamestnancov. "Teraz to podľa môjho názoru nie je nebezpečné," povedal.

Kesong prináša ročne dve miliardy dolárov vďaka obchodovaniu s Juhom a pre Severnú Kóreu je jedným z mála zdrojov tvrdej meny.

Juhokórejské spoločnosti investovali do parku od jeho otvorenia v roku 2000 približne 500 miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona