J. KOLLÁR: Na Koaličnú radu ideme so známym návrhom, SaS už nemá kam ustúpiť

NETKY.SK • 10 Október 2011, 23:21 • 2 min
J. KOLLÁR: Na Koaličnú radu ideme so známym návrhom, SaS už nemá kam ustúpiť

J. KOLLÁR: Na Koaličnú radu ideme so známym návrhom, SaS už nemá kam ustúpiť

slovakia

left justify in out

img

Koaličná SaS, ktorá odmieta podporiť euroval v jeho aktuálnej podobe, príde na dnešnú Koaličnú radu s návrhom, ktorý je už niekoľko dní verejne známy. "Tie dva body, za ktoré už SaS nemá kam ustúpiť," uviedol po dnešnom rokovaní parlamentného finančného výboru šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár.

Liberáli ponúkli svojim koaličným partnerom, že v utorok (11.10.) zahlasujú za zmeny v eurovale, pokiaľ sa zriadi komisia posudzujúca jednotlivé pôžičky z tohto mechanizmu s právom veta každého jej člena a zároveň sa celá vládna koalícia zaviaže, že nepodporí vstup Slovenska do trvalého eurovalu (ESM).

Kým o prvej požiadavke sú ostatné strany pripravené rokovať, tú druhú už neoficiálne odmietli. Podľa Kollára z nej však SaS neustúpi. "Určite nie. Považujem to za bod, ktorý snáď ani nie je potrebné komentovať," podčiarkol.

Šéf poslaneckého klubu liberálov neočakáva, že by dnešná Koaličná rada trvala až do nočných hodín. "Predpokladám, že nebude o čom do noci hovoriť. Verím, že budeme hotoví oveľa skôr. Ten priestor je vždy, rokovať treba a treba využiť čas do poslednej sekundy," zdôraznil Kollár s tým, že pravdepodobnosť dohody či nedohody nechce dopredu odhadovať.

"Určite budeme rokovať, aby sme sa spolupodieľali na práve veta, ktoré momentálne zdieľa SDKÚ-DS cez ministra financií. Tu vidím priestor na rokovanie," avizoval poslanec najsilnejšej vládnej strany Ivan Štefanec. Naopak, so záväzkom odmietnuť účasť v permanentnom eurovale nesúhlasí. "Osobne tam nevidím priestor, pretože ESM schválila vláda a je povinnosťou koaličných partnerov presadzovať to, čo bolo schválené vo vláde, aj v parlamente," upozornil.

Pripomenul, že priestor na diskusiu existuje do poslednej chvíle. "My sme predložili naše návrhy, ktoré sme formulovali aj formou dodatku ku koaličnej zmluve. Stále verím, že dohoda je možná a že hlasovanie dopadne dobre. My budeme rokovať do poslednej chvíle," avizoval Štefanec. Zároveň nevylúčil možné spojenie utorkového hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde. "Všetky možnosti sú otvorené, bude sa o tom hovoriť dnes aj zajtra," dodal.

Opozičný Smer-SD sa o schválenie zmien v eurovale napriek koaličným sporom neobáva, pretože za ne nakoniec zahlasuje aj SaS. "Vzhľadom na to, že nás nikto neoslovil a vzhľadom na veľmi dobrú náladu, ktorá panuje medzi predstaviteľmi koalície, som stále presvedčený, že zajtra euroval prejde hlasmi koalície," povedal novinárom podpredseda najsilnejšieho opozičného subjektu Peter Kažimír. Pokiaľ sa niečo závažne do utorka neudeje, strana sa podľa neho prvého hlasovania o eurovale nezúčastní.

Zároveň však potvrdil, že pozvánka Smeru-SD na rokovania o eurovale adresovaná koaličným stranám stále platí. "To pozvanie platí, my nemeníme názory. Je to ale čistá konštrukcia. Cítia sa tak spokojne a bezpečne, že sú už dohodnutí," myslí si Kažimír. Dôkazom je podľa neho aj badateľný posun v komunikácii Richarda Sulíka či Jozefa Kollára. "Je to zrejme postupný nábeh na dvojitý premet, nech si urobí každý obraz, ako sa dá za týždeň zmeniť názor," doplnil.

Lídri vládnych strán sa na dnešnom rokovaní Koaličnej rady od 16. hodiny v centrále SaS na poslednú chvíľu pokúsia nájsť dohodu na riešení otázky eurovalu. Parlament o ňom bude rozhodovať hneď v úvode nadchádzajúcej schôdze v utorok 11. októbra. Tri koaličné strany, SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd zmeny v eurovale podporujú, SaS je proti. Bez liberálov nemá zvyšok vládnych strán dostatok hlasov na schválenie záchranného mechanizmu. Euroval podporuje aj opozičný Smer-SD, ale pri nejednotnosti koalície a bez vyvodenia vážnych politických následkov nechce za tieto zmeny hlasovať. V súvislosti s rozkolom v koalícii sa preto spomína aj možnosť predčasných volieb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies