J. K. Rowling začala uverejňovať štúdie o americkej mágii

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 16:17 • 2 min
J. K. Rowling začala uverejňovať štúdie o americkej mágii

LONDÝN - Britská spisovateľka J. K. Rowling začala zverejňovať fiktívne štúdie o dejinách čarodejníkov v Severnej Amerike.

slovakia

left justify in out

Text o histórii mágie v 14. až 17. storočí je prvou časťou novej štvordielnej série History of Magic in North America. Tá sa okrem iného bude zaoberať aj čarodejníckymi procesmi v Saleme, domorodými americkými legendami či americkou čarodejníckou školou Ilvermorny. Autorka svoj pripravovaný projekt predstavila v pondelok na webstránke Pottermore, kde si jeho jednotlivé časti budú môcť fanúšikovia a fanúšičky prečítať. Vychádzať budú od dnes do piatku, vždy o druhej hodine popoludní.


Séria o mágii v oblasti Severnej Ameriky vznikla ako sprievodné materiály k pripravovanému prequelu Harryho Pottera s názvom Fantastické zvery a ich výskyt. Autorka sa nimi snaží čitateľom poskytnúť kontext k deju snímky, v ktorej sa ako hlavný hrdina Newt Scamander predstaví anglický herec Eddie Redmayne. Dobrodružné fantasy vzniká na motívy rovnomennej knihy, ktorú Rowling vydala v roku 2001. Filmové spracovanie bude mať tri časti.

 

Prvý diel, pre ktorý 50-ročná rodáčka z Yateu napísala scenár, má americkú premiéru naplánovanú na 18. novembra 2016, pričom do slovenských kín by sa mal dostať o deň skôr. Zvyšné dve snímky by sa mali dostať do kín v rokoch 2018 a 2020. Na produkcii spolupracujú David Heyman, Steve Kloves, Lionel Wigram i Rowling. Réžiu má na starosti David Yates, ktorý nakrútil aj posledné štyri filmy o Potterovi.


J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších spisovateliek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila séria kníh o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov a z Rowling sa stala multimilionárka, ktorú v roku 2010 redaktori najvýznamnejších britských magazínov vyhlásili za najvplyvnejšiu Britku.

 

Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013) a Hodvábnik (2014), ktoré vyšli aj v slovenskom preklade. Tretiu knihu zo série pod názvom Career of Evil vydala 20. októbra, pričom slovenský preklad s názvom V službách zla by na Slovensku mal vyjsť tento rok na jar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies