J. Hrabko: „Pripomienky prezidentky môžu protiinflačný balík vylepšiť."

NETKY.SK • 4 Jún 2022, 10:00 • 2 min
J. Hrabko: „Pripomienky prezidentky môžu protiinflačný balík vylepšiť."

BRATISLAVA – Aj keď úrad hlavy štátu nemá legislatívnu iniciatívu, prezidentka má možnosť vrátiť schválený zákon parlamentu s pripomienkami, a tak dať Národnej rade (NR) SR šancu legislatívu vylepšiť. Na margo protiinflačného balíka, ktorý na poslednej schôdzi schválil parlament, to v TASR TV povedal publicista Juraj Hrabko.

slovakia

left justify in out

 

Prezidentka Zuzana Čaputová má na rozhodnutie 15 dní od doručenia zákona. „Buď zákon podpíše, alebo ho vráti parlamentu. Ak ho vráti, tak ho vráti ako celok, alebo ho vráti so svojimi pripomienkami," uviedol Hrabko. Je potom na parlamente, či názor prezidentky akceptuje, alebo jej veto prelomí hlasmi najmenej 76 poslancov.

 

img

 

Za diskutabilné označil výsledky bruselského samitu o šiestom kole protiruských sankcií. „Jednota Európskej únie, o ktorej hovorí premiér Eduard Heger, sa podľa mňa vôbec nepreukázala. Keby existovala jednota, nemôžu existovať výnimky," tvrdí Hrabko. Sankcie, pokiaľ sa budú realizovať v dohodnutej forme, však podľa neho ruskú ekonomiku zasiahnu.

 

Za politickú chybu považuje Hrabko ostrú kritiku premiéra Eduarda Hegera na margo poslanca Györgyho Gyimesiho (obaja OĽaNO) za nerešpektovanie jeho požiadavky na stiahnutie návrhu, ktorý by zakazoval vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu.  „Keď hovoril o tom, aby pán Gyimesi stiahol svoj návrh, už vedel, že Igor Matovič označil návrh za správny," doplnil Hrabko, podľa ktorého tak vznikol zbytočný konflikt. Gyimesi podľa neho sám návrh stiahnuť nemôže, keďže ho podal spolu s nezaradeným poslancom Tomášom Tarabom. Mohol by stiahnuť iba podpis pod návrhom. Predpokladá, že návrh v parlamente neprejde.

 

img

 

Na margo vyhlásenia Roberta Fica (Smer-SD), že prostredníctvom referenda nechce pretláčať stranícky obsah politiky, ale jej novú, demokratickú a právnu formu, Hrabko reagoval, že sú to sľuby opozičného politika. Keď bude známy text otázky, bude sa dať podľa neho viac hovoriť o tom, akú má referendum šancu na realizáciu. Už samotná petičná akcia však podľa neho prinesie opozičným stranám politické body.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona