J. FIGEĽ: Zmeny v rozdelení eurofondov rezorty pripravia do konca februára

NETKY.SK • 3 Február 2011, 08:22 • 2 min
J. FIGEĽ: Zmeny v rozdelení eurofondov rezorty pripravia do konca februára

J. FIGEĽ: Zmeny v rozdelení eurofondov rezorty pripravia do konca februára

slovakia

left justify in out

img

Jednotlivé ministerstvá musia revíziu nastavenia jednotlivých operačných programov (OP) v ich kompetencii pripraviť do konca februára tohto roka, aby sa následne mohli začať rokovania s Európskou komisiou (EK) o schválení týchto presunov v rámci eurofondov. Cieľom je podporiť rozvoj dopravnej infraštruktúry na Slovensku v celkovej sume 639 miliónov eur, na čom sa dnes dohodla vláda.
Z celkového objemu navýšenia prostriedkov na výstavbu dopravnej infraštruktúry 639 miliónov eur sa podľa ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) z piatich iných programov získa 389 miliónov eur, zvyšných 250 miliónov eur predstavujú vnútorné presuny v rámci OP Doprava. Tieto prostriedky pôjdu na výstavbu diaľnic aj rýchlostných ciest v závislosti od toho, ako to dovoľujú pravidlá využívania eurofondov.
"Hlavne sa využijú prostriedky, kde bol buď diskutabilný účel, alebo bola slabá schopnosť reálneho využitia tých prostriedkov. Absorpčnú schopnosť na diaľniciach, rýchlostných cestách, železniciach, intermodálnych termináloch Slovensko má," zdôraznil šéf rezortu dopravy po dnešnom rokovaní vlády.
"Akonáhle to vláda začiatkom marca odsúhlasí, je možné okamžité formálne rokovanie s EK. Komisia musí revíziu posúdiť podľa pravidiel najneskôr do piatich mesiacov," avizoval Figeľ. Aj potom, ako v utorok (1.2.) absolvoval v Bruseli rokovania s predstaviteľmi EK, očakáva z jej strany porozumenie pre plánované zmeny v národnej stratégii čerpania eurofondov. "Ak ten návrh bude kvalifikovaný, o to skôr môže Slovensko dospieť k dohode s EK," doplnil minister.
Dôvody na súhlas Bruselu so zmenou účelu použitia európskych prostriedkov na Slovensku sú podľa Figeľa tri. Jedným z nich je doterajšie nízke čerpanie vo viacerých OP. Zároveň rozvoj dopravnej infraštruktúry súvisí s celkovým rozvojom Slovenska a cesty majú dopad aj na všetky ostatné hospodárske a sociálne záležitosti, zdôraznil minister. Samotná EK tiež podľa Figeľa počas prebiehajúcej hospodárskej krízy podčiarkla dôležitosť revízie národných stratégií, aby sa lepšie využili spoločné európske prostriedky. "Je to forma konzultácií a vyjednávania, ale nepredpokladám, že by sme sa nedohodli," dodal Figeľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies