J. FIGEĽ: Výnosnosť širokorozchodnej trate bude od 15 až 16 miliónov ton ročne

NETKY.SK • 17 Február 2011, 08:27 • 2 min
J. FIGEĽ: Výnosnosť širokorozchodnej trate bude od 15 až 16 miliónov ton ročne

J. FIGEĽ: Výnosnosť širokorozchodnej trate bude od 15 až 16 miliónov ton ročne

slovakia

left justify in out

img

Vybudovanie širokorozchodnej trate medzi Áziou a Európou bude výnosné pri ročnej preprave nákladu v množstve 15 až 16 miliónov ton. "Je to medzinárodná téma, ale bez tovarov, bez dostatočnej intenzity nebude rentabilná," uviedol dnes šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).
Slovensko sa tak ešte stále definitívne nerozhodlo, či pôjde táto trať cez jeho územie, stále sa uskutočňuje analýza už vypracovanej štúdie realizovateľnosti. "Odhadujem, že koncom tohto roka by mohlo byť jasnejšie posúdenie jedného z variantov," dodal minister, ktorý nedávno o tejto problematike rokoval aj s ukrajinskou stranou.
Ukrajina má podľa Figeľa eminentný záujem, aby ju tovarové toky z východu, teda hlavne z Ruska a Číny, neobchádzali, pretože aktuálne sa preváža tovar do západnej Európy aj cez Bielorusko a Poľsko. "O to viac je to dôležité aj pre Slovensko, aby sme neboli ostrovom v priestore dopravnej spolupráce alebo aj celkovej ekonomickej spolupráce, ale jedným centrálnym partnerom, aktérom," dodal.
Podľa štúdie realizovateľnosti, ktorá bola vypracovaná koncom minulého roka, predstavujú náklady na výstavbu širokorozchodnej trate 6,3 miliardy eur. Ďalších 240 miliónov eur bude potrebných na výstavbu terminálov.
V štúdii, ktorú vypracovala nemecká poradenská spoločnosť Roland Berger, sa uvádza, že navrhované 450-kilometrové predĺženie trate vytvorí 11.000 nových pracovných miest. Priniesť má aj viaceré ekonomické benefity do všetkých štyroch zúčastnených krajín.
"Predĺženie širokorozchodnej trate z Košíc do Viedne je technicky aj právne realizovateľné," uvádza sa v štúdii. Vytvorenie neprerušenej a efektívnej dopravnej reťaze z Ruska, Číny a ostatných ázijských krajín do strednej Európy prinesie podľa výsledkov štúdie úspornú a ekologicky prijateľnú železničnú dopravu v Eurázii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies