J. FIGEĽ: Je dobré, že sa vo voľbách 2010 presadil umiernený Most-Híd

NETKY.SK • 3 Január 2011, 09:23 • 2 min
J. FIGEĽ: Je dobré, že sa vo voľbách 2010 presadil umiernený Most-Híd

J. FIGEĽ: Je dobré, že sa vo voľbách 2010 presadil umiernený Most-Híd

slovakia

left justify in out

img

Skutočnosť, že členom vládnej koalície je úplne nový typ maďarsko-slovenskej strany Most-Híd, podľa predsedu KDH Jána Figeľa nevytvára pre vládu riziká, ale je skôr pozitívom. "Je skôr dobre, že Slovensko (v parlamentných voľbách v roku 2010, pozn. TASR) odmietlo isté prejavy extrémizmu, či už na slovenskej alebo maďarskej strane," povedal v rozhovore pre TASR Figeľ.
KDH podľa neho malo v minulosti problém s niektorými výrokmi politikov SMK, najmä Miklósa Duraya. Bugárov Most-Híd je podľa Figeľa umiernená strana, s ktorou je možné napĺňať ambiciózny vládny program. "Výsledok volieb umožnil vytvoriť vládu, ktorá je umiernená, je názorovo pestrejšia, ale môže krajine priniesť to ovocie, ktorým je transparentnosť, boj s korupciou, slušnejšia politika, rast zamestnanosti, zodpovednejšie verejné obstarávania," podčiarkol Figeľ.
Špecifikom tejto vlády je popri dvoch nových stranách aj slabá pozícia premiéra, ktorý nie je zároveň predsedom najsilnejšej vládnej strany. "Áno, nemáme veľké skúsenosti s tým, aby sa stranícka a vládna politika zdieľala v rámci jedného subjektu. Príklad s Vladimírom Mečiarom bol krátky a skôr štiepiaci. Toto je iný prípad, mal by byť príkladom tandemu," poznamenal na margo spolupráce premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) s predsedom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom. Nevylúčil však, že niektoré problémy okolo voľby generálneho prokurátora mohli byť spôsobené nedorozumeniami vo vnútri SDKÚ-DS, ktorej členovia nominovali v prvej voľbe generálneho prokurátora dvoch rôznych kandidátov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies