J. FIGEĽ: Bývalá vláda začala stavať tretinu ciest oproti pôvodnému plánu

NETKY.SK • 13 Január 2011, 08:36 • 2 min
J. FIGEĽ: Bývalá vláda začala stavať tretinu ciest oproti pôvodnému plánu

J. FIGEĽ: Bývalá vláda začala stavať tretinu ciest oproti pôvodnému plánu

slovakia

left justify in out

Bývalá vláda neodovzdala po štyroch rokoch vládnutia ani polovicu z plánovaných 250,9 km diaľnic a rýchlostných ciest. "Z toho navyše tretina objemu boli cesty v polovičnom profile," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii po skončení rokovania vlády SR šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).
Zdôraznil, že horšie čísla boli vykázané v prípade objemu začatých stavieb. Podľa plánu ich malo byť 360 km, stavať sa však začalo 120 km nadradenej infraštruktúry. "Príčiny tohto stavu sú veľmi dôležitou lekciou aj pre budúcnosť, aj pre tieto roky," podotkol.
Príčinou tohto stavu bola nedostatočná príprava projektov a samotných úsekov. "Tiež veľké až veľkolepé rozhodnutie zahrnúť do verejného partnerstva veľký počet úsekov, hoci bolo jednoduchšie zahájiť výstavbu z eurofondov," uviedol. Dodal, že bývalá vláda pri nástupe k moci projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP) kritizovala, no následne svoj postoj zmenila.
Práve zaradenie do výstavby ciest cez fondy Európskej únie (EÚ) úseky nedostatočne projektovo pripravené spôsobilo aj nízke čerpanie z týchto fondov. K jeseni minulého roka sa vyčerpalo z eurofondov len necelých 22 % na diaľnice a necelých 20 % na rýchlostné cesty.
Minister pripomenul, že správa o plnení programu prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2007 - 2010, ktorú dnes vzal na vedomie vládny kabinet, nepredkladal ako iniciatívny materiál. Bolo to totiž jeho povinnosťou na základe uznesenia ešte bývalej vlády z roku 2008. "Touto správou som chcel uzavrieť túto tému ako aj mýtus, že sa za bývalej vlády stavali diaľnice dynamicky," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona