J. Čentéš: Žiaden politik nemá ku mne blízko ani ďaleko

NETKY.SK • 25 November 2010, 08:24 • 2 min
J. Čentéš: Žiaden politik nemá ku mne blízko ani ďaleko

J. Čentéš: Žiaden politik nemá ku mne blízko ani ďaleko

slovakia

left justify in out

img

Kandidát koaličných strán na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš sa v prípade svojho zvolenia do funkcie neobáva politických tlakov. Povedal to dnes novinárom po tom, ako si jeho víziu vypočuli členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR.
"Nie som nominantom žiadnej politickej strany. Žiaden politik nemá ku mne blízko ani ďaleko. V tomto období, keď sa uvažovalo o mojej kandidatúre, som sa nestretol so žiadnym ministrom, žiadnym poslancom NR SR, ani predstaviteľom politickej strany. Nepredpokladám, že by na mňa niekto chcel vyvíjať politický tlak," povedal Čentéš. Zdôraznil, že bol oslovený "jedným pánom", ktorého meno povedať nechcel. "Povedal som, že mám záujem, ďalšie rokovanie nebolo. Buď prerazím kvalitou a odbornými znalosťami a budú ma tak brať, alebo do toho nejdem. Neviem si predstaviť, že ak by som bol zvolený, sedem rokov by som naháňal nejakú politickú podporu," podotkol.
Na margo politických káuz, ktorými sa prokuratúra zaoberá, poznamenal, že on žiadnu z nich neriešil. "Pre mňa existujú len trestné kauzy, nerozlišujem politické a nepolitické. Je podané trestné oznámenie a ja musím konať. Musí byť rovnaký prístup ku každej trestnej veci," uistil.
Prístup súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku ku kauzám ako Hedviga Malinová, Majský či financovanie politických strán Čentéš komentovať nechcel. "Nie som zbavený povinnosti mlčať, nemôžem na to odpovedať. Nech vám dajú odpovede tí, ktorí tak rozhodli," vyhlásil.
Za svoju najpodstatnejšiu prioritu označil Čentéš posilnenie trestného odboru Generálnej prokuratúry (v súčasnosti tam pôsobí ako zástupca riaditeľa, pozn. TASR). "Urobím všetko preto, aby zmena prišla. Najväčšia bude v tom, že sa zvýši zodpovednosť prokurátorov v trestných veciach. Chcem dosiahnuť, aby okresní aj krajskí prokurátori jednotne zodpovedali za trestnú politiku," avizoval.
Za vážnu zmenu smerom k ľuďom označil Čentéš zverejňovanie zásadných rozhodnutí generálneho prokurátora vrátane dôvodov zastavenia trestného stíhania. "Viem si predstaviť zbierku rozhodnutí generálneho prokurátora," povedal.
Kandidát koalície zároveň plánuje obmedziť možnosť negatívnych pokynov zo strany generálneho prokurátora. "Chcem dosiahnuť, aby mal každý prokurátor vybavujúci tresnú vec istotu, že nebudú žiadne intervencie," vysvetlil. On osobne sa podľa svojich slov so žiadnou intervenciou ani obštrukciami nestretol. "Je mi to cudzie," deklaroval.
Čentéš priznáva, že na presadenie svojej vízie bude potrebná aj zmena legislatívy. Tu očakáva politickú podporu. "Som členom legislatívnej rady vlády. Je tu šanca. Som jeden z tvorcov nového Trestného poriadku účinného od roku 2006, takže zrejme určitý rešpekt mám," pripustil. Jedna z prvých vecí, ktorú chce po prípadnom nástupe do funkcie urobiť, je však príprava novej organizačnej štruktúry Generálnej prokuratúry (GP).
Čentéš podobne ako predošlí kandidáti na tento post by ponechal GP samostatnú a nezačleňoval ju do rozpočtovej kapitoly ministerstva spravodlivosti, ako sa to uvádza v programovom vyhlásení vlády. Zároveň je rozhodnutý zrušiť vojenskú prokuratúru a ponechať špeciálnu prokuratúru v súčasnej podobe.
Na vypočutie pred poslancov sa dostavil aj Trnka, ktorého opätovne navrhol do funkcie Mojmír Mamojka (Smer-SD). Keďže súčasný šéf prokurátorov už svoju víziu poslancom odprezentoval pred prvou neúspešnou voľbou, nechal členom výboru rovno možnosť klásť otázky. Padla iba jedna, na výbore sa teda zdržal len pár minút.
Na margo svojho vzťahu s Čentéšom novinárom povedal, že vychádzajú spolu normálne a nemá s nim žiadne problémy. Aký by bol podľa neho Čentéš generálnym prokurátorom, nevedel povedať.
Predseda výboru Radoslav Procházka (KDH) v súvislosti s koaličným kandidátom povedal, že ho presvedčil a bude schopný efektívne odolávať politickým tlakom. Podpredseda výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD) si myslí, že Čentéš má mnohé predpoklady na zastávanie tejto funkcie. "Je to dobrý a šikovný chlap," povedal. Oboch kandidátov však považuje za dobrých a vážnych.
Tajná voľba generálneho prokurátora sa uskutoční na pôde Národnej rady SR 2. decembra. Zvolený bude ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe. Trnkovi sa funkčné obdobie končí začiatkom februára 2011.
Ústavnoprávny výbor zároveň uznesením konštatoval, že obaja kandidáti spĺňajú podmienky pre kandidatúru na post generálneho prokurátora SR a môže o nich hlasovať plénum parlamentu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies