J. Čentéš privedie poslancov do práce skôr, ako bolo v pláne

NETKY.SK • 11 Január 2013, 12:33 • 2 min
J. Čentéš privedie poslancov do práce skôr, ako bolo v pláne

J. Čentéš privedie poslancov do práce skôr, ako bolo v pláne - Politika Poslanci Národnej rady SR prídu v novom roku do práce skôr, ako bolo v pláne.

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR prídu v novom roku do práce skôr, ako bolo v pláne. V stredu 16. januára o 11.00 h sa totiž uskutoční mimoriadna schôdza k nevymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. TASR o tom informoval hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.

Pôvodne mali poslanci začať rok riadnou schôdzou 29. januára. Mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia, na 16. januára ju zvolal predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Smer-SD ju nepodporí. Predseda vlády Robert Fico sa totiž odmieta so svojou stranou zúčastňovať na takýchto cirkusoch opozície, ktorá nevie robiť nič iné len zle.

Opoziční poslanci chcú na mimoriadnej schôdzi počuť dôvody na nevymenovanie Čentéša priamo z úst prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Ten síce zvažuje vystúpenie v pléne, nie je však jasné, na ktorej schôdzi. Opozícia ho vyzýva, aby bol chlap a prišiel svoje dôvody obhajovať na mimoriadne rokovanie. Podľa opozičných predstaviteľov sú prezidentove dôvody neobhájiteľné. Fico považuje prezidentove dôvody za relevantné a myslí si, že hlava štátu ich obháji bez akýchkoľvek ťažkostí.

Prezident SR Ivan Gašparovič odôvodnil rozhodnutie nevymenovať Čentéša 2. januára. Ako dôvody uviedol politizáciu voľby šéfa prokurátorov, kauzu Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmenu rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča o korupcii v politike či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. Čentéš čakal na rozhodnutie hlavy štátu od 17. júna 2011, teda od zvolenia do funkcie vtedajšou vládnou koalíciou.

V súvislosti s nevymenovaním Čentéša opozícia pripravuje aj obžalobu hlavy štátu za úmyselné porušenie ústavy. Podanie návrhu iniciovala SaS, pridali sa aj KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd, OĽaNO nie. Fico s obžalobou nesúhlasí. "Majme aspoň trochu úcty k tomuto štátu a k najvýznamnejším funkciám v tomto štáte. Nehovorím o Ivanovi Gašparovičovi, ale o funkcii prezidenta SR. To kam dôjde, ak nebude ani elementárny rešpekt, úcta? Čo ten prezident ukradol päť miliárd dolárov alebo eur alebo niekoho zavraždil?" pýtal sa vo štvrtok (10.1.) Fico. Pripomenul, že prezident Ivan Gašparovič pri nevymenovaní Čentéša neurobil nič iné, len využil možnosti, ktoré mu dáva výklad Ústavného súdu SR."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies