J. Čentéš podal ústavnú sťažnosť na rozhodnutie prezidenta SR

NETKY.SK • 4 Január 2013, 08:24 • 2 min
J. Čentéš podal ústavnú sťažnosť na rozhodnutie prezidenta SR

J. Čentéš podal ústavnú sťažnosť na rozhodnutie prezidenta SR - Politika Prokurátor Jozef Čentéš podal dnes ústavnú sťažnosť na rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý ho odmietol vymenovať za generálneho prokurátora SR.

slovakia

left justify in out

img

Prokurátor Jozef Čentéš podal dnes ústavnú sťažnosť na rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý ho odmietol vymenovať za generálneho prokurátora SR.
      "Dnes som na Ústavnom súde SR podal sťažnosť na rozhodnutie prezidenta SR zverejnené v stredu 2. januára tohto roku, ktorým ma odmietol vymenovať do funkcie generálneho prokurátora SR. Podal som ju preto, lebo dôvody, ktorými pán prezident SR odôvodnil svoje rozhodnutie, podľa môjho názoru nespĺňajú kritériá vymedzené v uznesení Ústavného súdu SR z 25. októbra 2012. Podľa uznesenia Ústavného súdu SR o výklade ústavy z 25. októbra 2012 môže prezident odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora SR iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu (t.j. nie na proces voľby) a – po prvé – musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora spôsobom neznižujúcim vážnosť tejto funkcie alebo celej prokuratúry alebo v súlade so samotným jej poslaním, narúšajúc pri tom riadny chod ústavných orgánov a – po druhé – nesmú byť svojvoľné," uvádza sa v dnešnom vyhlásení prokurátora Čentéša.
      Podľa názoru prokurátora dôvody na odmietnutie jeho vymenovania, uvedené prezidentom SR v jeho rozhodnutí, nespĺňajú ani jedno ani druhé. "V mojej dnešnej sťažnosti, ktorej kópiu zároveň dávam k dispozícii médiám a zašlem na vedomie aj vedeniu Národnej rady SR, Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR a všetkých poslaneckých klubov Národnej rady SR, žiadam: Konštatovanie porušenia môjho práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám a na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena podľa príslušných ustanovení Ústavy SR. Po ďalšie zrušenie rozhodnutia prezidenta SR o odmietnutí môjho vymenovania z tohto dôvodu. A napokon priznanie náhrady trov konania," uvádza sa ďalej vo vyhlásení Čentéša.
      "Kým existuje čo len teoretická šanca na nápravu vzniknutej situácie prirodzeným spôsobom (za ktorý považujem buď moje vymenovanie do funkcie alebo odmietnutie môjho nevymenovania z naozaj relevantných dôvodov spĺňajúcich kritériá stanovené Ústavným súdom SR), nepožadujem žiadnu finančnú kompenzáciu. V rámci mojej sťažnosti som zároveň požiadal Ústavný súd SR aj o vydanie dočasného opatrenia, ktorým by až do právoplatného rozhodnutia o mojej sťažnosti odložil vykonateľnosť rozhodnutia prezidenta o odmietnutí môjho vymenovania a zakázal vykonanie novej voľby kandidáta na generálneho prokurátora SR v Národnej rade SR a vymenovanie akéhokoľvek takto zvoleného nového kandidáta do funkcie," dodáva ďalej Čentéš.
      "Urobil som tak preto, aby sa v maximálnej možnej miere predišlo akémukoľvek riziku budúceho spochybnenia legálnosti takejto novej voľby a legitimity prípadného novozvoleného kandidáta. Urobil som teda všetko preto, aby všetci zainteresovaní na procese prípadnej novej voľby a vymenovania iného kandidáta mali k dispozícii plný rozsah informácií o obsahu a dôvodoch mojej sťažnosti a jej možných následkoch, a mohli sa o svojom ďalšom postupe rozhodovať pri plnej informovanosti. Ak sa napriek tejto plnej informovanosti rozhodne o uskutočnení novej voľby a bude zvolený a vymenovaný iný kandidát, udeje sa tak s nezanedbateľným rizikom, že celý tento proces môže byť následne Ústavným súdom SR zrušený pre jeho protiústavnosť. Je na vedomí, svedomí a zodpovednosti kompetentných, či za týchto okolností k novej voľbe pristúpia," píše ďalej vo svojom vyhlásení prokurátor.
      Na záver uviedol, že vzhľadom na ostatné rozhodnutie pána prezidenta SR jeho skôr podanú sťažnosť proti prezidentovej nečinnosti vo veci jeho vymenovania späť nevezme. "Jeho 1,5-ročná nečinnosť v mojej veci je objektívnou skutočnosťou, ktorou podľa môjho názoru boli porušené moje práva bez ohľadu na jeho konečné rozhodnutie vo veci. V tomto konaní v najbližšom čase vezmem späť iba jednu časť návrhu, ktorá ostatným rozhodnutím pána prezidenta SR stratila zmysel. Naďalej však budem požadovať konštatovanie porušenia mojich práv nečinnosťou a v závislosti od ďalšieho faktického vývoja kauzy nevylučujem ani podanie návrhu na finančnú kompenzáciu," dodal Čentéš.
      Prezident SR Gašparovič nevymenuje zvoleného kandidáta Čentéša za generálneho prokurátora SR. Takéto rozhodnutie oznámil predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. "Ďalší postup Národnej rady SR bude v zmysle Ústavy SR," TASR informovala v stredu (2.1.) Darina Jahelková z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.
      Gašparovič svoje rozhodnutie naznačoval už v závere roka 2012. "Myslím, že všetci poznajú dôvody, pre ktoré som sa rozhodol nevymenovať ho hneď, a dôvody, pre ktoré som sa rozhodol, že najskôr počkám, do akej miery budú zistené a potvrdené tieto dôvody," poznamenala hlava štátu 22. decembra 2012.
      Prezident v súvislosti s Čentéšovým zvolením za generálneho prokurátora spomínal už skôr pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike.
      Jozefa Čentéša zvolil parlament za generálneho prokurátora 17. júna 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona