J. Burian: Adresnosť sociálnych dávok bude realitou od budúceho roka

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 14:28 • 2 min
J. Burian: Adresnosť sociálnych dávok bude realitou od budúceho roka

BRATISLAVA - Výška rodinných prídavkov bude od budúceho roka závisieť od príjmu rodiny. Zmeny v systéme pripravuje ministerstvo práce tak, aby platili už od 1. januára 2014, avizoval dnes štátny tajomník rezortu Jozef Burian (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Úprava by sa však mala týkať len nadštandardne zarábajúcich ľudí.

"Hovoríme o malom percente ľudí, ktorí v budúcnosti nebudú dostávať rodinné prídavky alebo len polovicu," konštatoval v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Konkrétnu príjmovú hranicu, od ktorej by sa mali tieto dávky znižovať, však konkretizovať nechcel, keďže diskusie na túto tému ešte nie sú ukončené.

Zároveň pripustil, že štát v súčasnosti nevie reálne zisťovať príjmy slovenských domácností. "Nemáme na to informačný systém, budeme to musieť robiť na báze čestných vyhlásení," priblížil Burian s tým, že exaktné testovanie príjmov by mohlo byť realitou do dvoch až troch rokov, kedy sa rozbehne systém UNITAS. Pravdivosť čestných vyhlásení sa však potom bude dať overiť aj spätne a ak v nich poberateľ dávok bude podvádzať, príde sankcia.

Opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) so zvýšením adresnosti v sociálnom systéme súhlasí, neverí však, že sa vláde podarí jej ciele aj naplniť. "Reálne si myslím, že z týchto plánov sa naplní minimum alebo takmer nič. Ale budem držať palce, aby sa vám to podarilo, zatiaľ sú to len reči," konštatoval.

Jediné spravodlivé kritérium pri diferencovaní sociálnych dávok je pritom podľa neho práca a aktivita rodiny. "Musíme sa pozerať na rodinu podľa toho, či pracuje, snaží sa alebo nie a podľa toho deliť ľudí," domnieva sa exminister práce.

Dobrým nástrojom v tomto smere je podľa neho stanoviť dávku vo forme daňového bonusu. "Podporíme tým pracujúce rodiny a nemusíme vôbec špekulovať nad testovaním," podčiarkol s tým, že SDKÚ-DS predkladá konkrétne riešenia vo forme návrhov zákonov už na najbližšiu májovú schôdzu parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies