J. BERÉNYI: Nacionalizmus a hungarofóbia porazili v parlamente zdravý rozum

NETKY.SK • 11 Február 2011, 08:04 • 2 min
J. BERÉNYI: Nacionalizmus a hungarofóbia porazili v parlamente zdravý rozum

J. BERÉNYI Nacionalizmus a hungarofóbia porazili v parlamente zdravý rozum - Politika Nacionalizmus, populizmus a hungarofóbia porazili v parlamente zdravý rozum a súdržnosť koalície.

slovakia

left justify in out

img

Nacionalizmus, populizmus a hungarofóbia porazili v parlamente zdravý rozum a súdržnosť koalície. Na dnešnej tlačovej konferencii takto reagoval predseda Strany maďarskej koalície (SMK) József Berényi na situáciu, ktorá vznikla v Národnej rade SR v súvislosti s novelami zákonov o štátnom občianstve.
Podľa neho koalícia funguje na veľmi nejasných pravidlách, pričom sa čuduje tomu, že SaS vylúčila z klubu iba Igora Matoviča a nie aj zvyšných troch členov z frakcie Obyčajní ľudia. Tí totiž proti vôli vládnych strán presadili spolu s opozíciou Matovičov zásadný pozmeňovací návrh ku koaličnej novele zákona o štátnom občianstve. To malo za následok jej stiahnutie z rokovania zákonodarného zboru.
SMK očakáva, ako na podľa nich jednoznačné a flagrantné porušenie koaličnej zmluvy zareaguje KDH. Poslanec tejto strany Radoslav Procházka totiž zahlasoval nielen za Matovičov pozmeňujúci návrh, ale aj za novelu zákona o štátnom občianstve z dielne Smeru-SD. Pre nedostatok hlasov sa ale nakoniec nedostala do druhého čítania.
Berényi tiež upozornil na fakt, že pri hlasovaní o návrhu Smeru-SD chýbal v pléne poslanec za Most-Híd Igor Sidor. Dodal, že v minulosti boli poslanci za SMK pri takýchto vážnych hlasovaniach prítomní.
Strana rovnako berie na vedomie rozhodnutie Mosta-Híd, že po dnešnom porušení koaličnej dohody nebudú hlasovať za ďalšie koaličné návrhy pokiaľ sa situácia nevyjasní. Berényi sa zamyslel nad tým, za akých podmienok bude Most-Híd ochotný zrušiť túto obštrukciu. Tento krok vnímajú ako poslednú šancu pre túto vládnu stranu na vytvorenie lepšieho manévrovacieho priestoru v rámci koalície. Podľa neho má táto strana veľmi nízku váhu vo vládnom štvorlístku, čo sa ukázalo pri schvaľovaní novely jazykového zákona, z ktorej nevypadli sankcie. Dodal, že sa to v plnej miere prejavilo pri dnešnom hlasovaní.
Na margo svojej žiadosti o maďarské občianstvo Berényni podotkol, že jeho požiadavka sa finalizovala v januári, ale potrvá ešte niekoľko mesiacov, kým sa celý proces zavŕši. "Zatiaľ ho ešte nemám a oddnes ani nebudem informovať o tom, aký je osud tejto mojej žiadosti," vyhlásil pred novinármi. Vysvetlil to tým, že vláda sľúbila, že napraví zákon o štátnom občianstve, ktorú schválil bývalý kabinet Roberta Fica. Na jeho základe strácajú slovenské občianstvo tí, ktorí dobrovoľne požiadajú o cudzie. "Koalícia tento sľub nesplnila," zdôraznil s tým, že teda ani on nemá dôvod informovať o osude svojej žiadosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona