Izraelu hrozil palestínsky útok, pri preventívnom nálete zabili Palestínčana

NETKY.SK • 13 Január 2016, 11:22 • 2 min
Izraelu hrozil palestínsky útok, pri preventívnom nálete zabili Palestínčana

GAZA - Izraelské lietadlo podniklo dnes nálet na pásmo Gazy, pričom zaútočilo na skupinu Palestínčanov, ktorí údajne plánovali odpáliť bombu na hraniciach s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení uviedla, že lietadlo cielilo na teroristickú bunku, ktorá mala v pláne odpáliť výbušnú nálož na severnej hranici sektoru Gaza, stráženej izraelskými hliadkami. Do tejto operácie sa zapojila aj tajná služba Šin Bet. Nálet sa uskutočnil na základe spravodajskej informácie o hrozbe okamžitého palestínskeho útoku.

 

Ako informovali palestínske nemocničné zdroje, izraelský nálet si vyžiadal život 26-ročného Palestínčana. Podľa palestínskej agentúry MNA utrpeli zranenia tri ďalšie osoby. Tento zdroj s odvolaním sa na očitých svedkov tvrdí, že izraelské sily dnes ráno podnikli na pásmo Gazy delostrelecký útok po tom, ako izraelské vojenské vozidlá prekročili presne nedefinovanú hranicu nárazníkovej zóny.

 

Hlavné dejisko izraelsko-palestínskych násilností sa pred časom presunulo z pásma Gazy na Izraelom okupovaný západný breh Jordánu i na územie samotného Izraela, kde od októbra prakticky denne dochádza k palestínskym útokom na civilistov a vojakov židovského štátu. Bolo pri nich zabitých už 24 Izraelčanov a jeden občan USA - útočníci obete väčšinou bodli nožom, zastrelili či zrazili autom.

 

Zastrelených bolo najmenej 143 Palestínčanov, z ktorých bolo podľa tvrdenia izraelských bezpečnostných síl 91 útočníkov. Ostatní prišli o život pri zrážkach s bezpečnostnými silami.

Izrael vidí za krviprelievaním palestínsku vzburu, avšak Palestínčania tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies