Izraelský vojak,ktorý zastrelil zraneného Palestínčana, nastúpil na výkon trestu

NETKY.SK • 9 August 2017, 11:48 • 2 min
Izraelský vojak,ktorý zastrelil zraneného Palestínčana, nastúpil na výkon trestu

JERUZALEM - Na výkon trestu nastúpil dnes izraelský vojak, ktorý vlani zastrelil zraneného Palestínčana. Do vojenskej väznice na základni Crifin pri Tel Avive, kde si odsedí 18 mesiacov, prišiel 21-ročný Elor Azaria v sprievode desiatok svojich prívržencov.

slovakia

left justify in out

Bývalý vojenský zdravotník Azaria zasahoval vlani v marci pri incidente v meste Hebron v Predjordánsku, kde dvaja Palestínčania nožom zaútočili na príslušníkov izraelskej armády. Vojaci vtedy spustili na útočníkov paľbu, pričom jedného hneď zabili. Druhý muž - 21-ročný Ábid Fatah Šaríf - zostal ležať na zemi, ale ešte sa hýbal a nikoho nemohol ohroziť. Azaria na Šarífa vystrelil znovu a zasiahol ho do hlavy.

 

Udalosť si nahral na mobilný telefón očitý svedok, pričom video bolo neskôr zverejnené na internete. Udalosť rozdelila izraelskú spoločnosť aj vládu na zástancov a odporcov tohto činu, pričom nacionalisti označovali Azariu za hrdinu.

 

Azaria vypovedal, že sa vtedy domnieval, že Šaríf môže mať na sebe vestu s výbušninou. Prokuratúra naopak tvrdila, že išlo o akt pomsty a navrhovala pre neho troj- až päťročné väzenie.

 

Odsúdeného vojaka vyradili 20. júla z vojenskej služby v izraelských ozbrojených silách (IDF) a odsúdili na 18 mesiacov väzenia. Rozsudok 30. júla potvrdil aj odvolací súd.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies