Izraelský veľvyslanec je sklamaný nemeckým postojom k Jeruzalemu

NETKY.SK • 15 December 2017, 06:43 • 2 min
Izraelský veľvyslanec je sklamaný nemeckým postojom k Jeruzalemu

BERLÍN - Izraelský veľvyslanec v Nemecku Jeremy Issacharoff vyslovil poľutovanie nad skutočnosťou, že Berlín nemá v úmysle nasledovať príklad Spojených štátov a uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

slovakia

left justify in out

"Áno, sklamalo ma to," povedal izraelský veľvyslanec v Nemecku.

 

Po minulotýždňovom vyhlásení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené štáty uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že sa s Trumpovým názorom nestotožňuje. Štatút Jeruzalema by podľa nej mal byť stanovený ako súčasť riešenia založeného na princípe dvoch štátov - izraelského a palestínskeho.

 

Podľa Issacharoffa mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je možné len pod podmienkou, že svetové spoločenstvo uzná celý "jednotný" Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

 

Palestínski predstavitelia naopak tvrdia, že východný Jeruzalem, v ktorom žije približne 300-tisíc Palestínčanov, by sa mal stať hlavným mestom budúceho palestínskeho štátu.

 

V Jeruzaleme, najmä v jeho východnej časti, sa nachádzajú lokality významné pre judaizmus, kresťanstvo aj islam. Izrael považoval vždy Jeruzalem za svoje "jednotné a večné" hlavné mesto, kým Palestínčania si nárokujú východný Jeruzalem - obsadený Izraelom od roku 1967 - ako metropolu pre svoj budúci nezávislý štát.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies