Izraelský systém protiraketovej obrany Dávidov prak prešiel záverečnými testami

NETKY.SK • 21 December 2015, 13:18 • 2 min
Izraelský systém protiraketovej obrany Dávidov prak prešiel záverečnými testami

JERUZALEM - Nový izraelský systém protiraketovej obrany Dávidov prak (David's Sling), vyvinutý v spolupráci s USA, prešiel dnes záverečným kolom testov. Informovalo o tom dnes izraelské ministerstvo obrany s tým, že armáde bude tento obranný systém dodaný v roku 2016.

slovakia

left justify in out

K záverečnej časti testov Dávidovho praku došlo v čase eskalácie napätia medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh v dôsledku správ o zabití jeho vplyvného veliteľa Samíra Kuntára. Z jeho smrti Hizballáh obvinil Izrael, ktorý to však nepotvrdil.

 

Kuntár bol dlhodobo väznený v Izraeli kvôli útoku z roku 1979, pri ktorom zomreli štyri osoby. Židovský štát ho prepustil v roku 2008 v rámci výmeny väzňov s libanonským šiitským hnutím Hizballáh. Izrael zasa v nedeľu informoval, že bol terčom raketového útoku z Libanonu. Nie je však jasné, kto tri rakety vypálil. Hovorca izraelských ozbrojených síl Jair Ramati však odmietol spojitosť medzi načasovaním záverečnej fázy skúšok obranného systému a napätím vo vzťahoch medzi Izraelom a Libanonom.

 

Dávidov prak je podľa odborníkov schopný zasiahnuť ciele ohrozujúce celé územie Izraela - vrátane rakiet vypálených zo Sýrie či Libanonu. Bude tak môcť čeliť hrozbe, ktorú pre Izrael predstavuje šiitské radikálne hnutie Hizballáh, ktoré pôsobí v oboch týchto krajinách. Predpokladá sa, že Hizballáh vlastní desiatky tisíc rakiet a striel stredného doletu. Dávidov prak doplní doterajší obranný systém zvaný aj Železná kupola (Iron Dome). Ten sa sústreďuje na ničenie striel krátkeho doletu. Teraz bude izraelská armáda schopná zneškodniť strely s doletom 100-200 kilometrov.

 

Okrem spomínaných dvoch systémov má Izrael aj systém protiraketovej obrany Chec-3, pre ktorý sa používa aj označenie Arrow-3, čo v oboch prípadoch v preklade znamená Šíp. Je určený na detekciu a likvidáciu iránskych rakiet Šaháb-3, ako aj ďalších rakiet ďalekého doletu. Protiraketa Arrow-3 je schopná ničiť balistické rakety vo väčšej vzdialenosti a vo vyššej výške než rakety triedy Arrow-2.

 

Rakety Chec-3 sú skonštruované pre let nad zemskou atmosférou, kde sa oddelí ich bojová hlavica, ktorá sa tým zmení na akúsi družicu-"kamikadze", schopnú sledovať a likvidovať ciele. Tieto operácie vo veľkých výškach sú zamerané na likvidáciu jadrových, biologických alebo chemických rakiet protivníka. Dávidov prak boli vyvinutý a vyrobený izraelskou štátnou firmou Rafael Advanced Defense Systems v spolupráci s americkou zbrojovkou Raytheon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies