Izraelský súd obžaloval muža, ktorý útočil na pochod za práva homosexuálov

NETKY.SK • 24 August 2015, 14:41 • 2 min
Izraelský súd obžaloval muža, ktorý útočil na pochod za práva homosexuálov

JERUZALEM - Izraelský súd dnes obžaloval z vraždy ultraortodoxného žida, ktorý v júli nožom útočil na účastníkov pochodu za práva príslušníkov sexuálnych menšín. Obžalovaný bol aj z pokusu o vraždu a útoku spáchaného za priťažujúcich okolností.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný odmietol štátom prideleného obhajcu a vyhlásil, že odmieta jurisdikciu súdu, lebo "právo súdiť ho má len Boh". Od začiatku vyšetrovania odmietal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, uviedol dnes izraelský spravodajský server Ynetnews.

 

Vyšetrovaním prípadu sa zistila aj nedbanlivosť polície hliadkujúcej pozdĺž trasy pochodu. Jedna hliadka síce Jišajovi Schlisselovi zabránila priblížiť sa k účastníkom pochodu, iná si ho však nevšimla. Schlissel sa zamiešal do davu a okamžite začal útočiť na účastníkov pochodu, pričom šiestich z nich dobodal. Svojim zraneniam neskôr podľahlo 16-ročné dievča.

 

Podobný čin Schlissel spáchal už v roku 2005, keď pobodal troch účastníkov pochodu Gay Pride a odpykal si za neho desaťročný trest. Nedávno ho prepustili a po svojom prepustení sa nenávistne vyjadroval k plánovanému pochodu.

Homosexualita, ktorá je v judaistických náboženských textoch označovaná za "ohavnosť", nie je v Izraeli trestaná od roku 1988. Izrael je tiež v kontexte Blízkeho východu vo vzťahu k homosexuálom pomerne tolerantný.

 

Júlového pochodu v Jeruzaleme sa podľa odhadov usporiadateľov zúčastnilo 5000 ľudí. Jeruzalem je známy bohatou cirkevnou históriou a tradíciami a každoročného pochodu Gay Pride sa tu zúčastňuje oveľa menej ľudí než v neďalekom liberálnom Tel Avive, ktorého sa v júli zúčastnilo až 180.000 účastníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies