Izraelský súd dočasne zastavil búranie beduínskej dediny, stihli však zničiť 14 domov

NETKY.SK • 22 November 2016, 14:29 • 2 min
Izraelský súd dočasne zastavil búranie beduínskej dediny, stihli však zničiť 14 domov

JERUZALEM - Izraelský súd zastavil dnes plánovanú demoláciu rozrastajúcej sa dediny beduínskych Arabov v Negevskej púšti na juhu Izraela.

slovakia

left justify in out

Okresný súd v meste Beerševa zdôvodnil dnes svoje rozhodnutie tým, že chce kauzu znovu posúdiť po tom, ako obyvatelia dediny Umm al-Hiran podali odvolanie proti svojmu vysťahovaniu a zbúraniu svojich domovov, informoval izraelský rozhlas.


Izraelská pozemková správa však medzičasom uviedla, že na území tejto beduínskej dediny už došlo dnes k zbúraniu 14 objektov. Po zverejnení súdneho rozhodnutia demolácie pozastavili. Pozemková správa spresnila, že zbúrané stavby boli postavené bez úradného povolenia.


Podľa agentúry AP dedina Umm al-Hiran patrí medzi takmer štyri desiatky Izraelom neuznaných beduínskych osád, ktoré sú predmetom sporu medzi oboma komunitami. Izrael pred 60 rokmi nariadil presťahovanie časti beduínskeho klanu, nedávno však rozhodol o ich ďalšom presťahovaní do vládou určenej oblasti. Ako informoval spravodajský server i24news, obhajcovia práv beduínov upozorňujú, že Umm al-Hiran "je len jednou z mnohých na zozname dedín odsúdených (Izraelom) na zbúranie".


Izraelská vláda prišla s ponukou, že každá beduínska rodina z Umm al-Hiranu si môže v neďalekom meste Hura za zvýhodnených podmienok kúpiť pozemok s rozlohou 800 štvorcových metrov a dostane aj finančnú kompenzáciu. Podľa vládnych zdrojov však beduíni nemali záujem o dohodu, zatiaľ čo ich zástupcovia sa pre médiá vyjadrili, že vládna ponuka nebola realistická.


Hovorca beduínskej komunity v Umm al-Hiran pre spravodajský server i24news uviedol, že táto beduínska dedina existovala 60 rokov. "Vláda ich (beduínov) presťahovala z iného miesta, kde žili dovtedy. Povedali im: toto sú vaše pozemky, tu môžete žiť, tu bude vaša dedina," spresnil hovorca, ktorý súčasne upozornil, že "je tu veľa miesta" a mohla by tu vyrásť aj židovská osada.


Mesto Hura dala v roku 1989 vybudovať izraelská vláda špeciálne pre beduínske obyvateľstvo z okolitých, Izraelom neuznaných beduínskych dedín. Pozemky v tesnom susedstve dediny Umm al-Hiran majú v budúcnosti poslúžiť pre stavebné aktivity židovských osadníkov - na vybudovanie židovského mesta Hiran. Obyvateľmi nového mesta majú byť prevažne rodiny hlboko veriacich židov.


Beduíni v Izraeli predstavujú malú národnostnú skupinu v rámci arabskej menšiny. Tradične sa identifikujú skôr s Izraelom ako so svojimi arabskými súkmeňovcami.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies