Izraelský prezident sa obáva o vzťah s USA pre Netanjahuovu kampaň

NETKY.SK • 7 August 2015, 11:22 • 2 min
Izraelský prezident sa obáva o vzťah s USA pre Netanjahuovu kampaň

JERUZALEM - Izraelský prezident Reuven Rivlin má v súvislosti s otvoreným sporom okolo dohody o iránskom jadrovom programe obavy o izraelsko-americké vzťahy.

slovakia

left justify in out

"Izraelská zahraničná politika má tri princípy: vzťah so Spojenými štátmi, vzťah so Spojenými štátmi a vzťah so Spojenými štátmi," povedal Rivlin v dnes zverejnenom rozhovore pre spravodajský portál Ynet.

 

Rivlin je preto znepokojený napätím medzi izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a americkým prezidentom Barackom Obamom, uviedol v ďalšom interview pre noviny Maariv. Spôsob, akým Netanjahu vedie svoju kampaň proti rokovaniam s Iránom, by podľa neho mohol uškodiť Izraelu, ktorý je v súčasnosti vo svete veľmi izolovaný.

 

Rivlin poskytol rozhovory pri príležitosti prvého roka pôsobenia vo funkcii. Izraelským prezidentom sa stal 24. júla 2014. Dôvodom napätia medzi vládami Izraela a USA je dohoda šiestich svetových veľmocí s Iránom o jeho kontroverznom jadrovom programe. Netanjahu patrí k jej najväčším kritikom. Dohodu chce potopiť s pomocou amerického Kongresu, ktorý ju v súčasnosti preveruje a môže ju zablokovať.

 

Netanjahuova iniciatíva podľa amerických médií čoraz viac irituje Obamovu vládu a v Bielom dome ju vnímajú ako miešanie sa do vnútorných záležitostí USA, analyzuje agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies