Izraelský prezident poďakoval Zemanovi za podporu a pozval ho do Izraela

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 17:59 • 2 min
Izraelský prezident poďakoval Zemanovi za podporu a pozval ho do Izraela

PRAHA - Izraelský prezident Reuven Rivlin pozval českého prezidenta Miloša Zemana na oficiálnu návštevu Izraela, ktorá by sa mohla uskutočniť ešte tento rok. Vyplýva to z Rivlinovho listu adresovaného Zemanovi, časť ktorého Pražský hrad v pondelok zverejnil na svojej oficiálnej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Návšteva by podľa Rivlina mohla "poslúžiť ako vynikajúca príležitosť na ďalšie prehĺbenie vrelého priateľstva a obojstranne výhodnej spolupráce medzi Českou republikou a Izraelským štátom", píše sa v liste.

 

Rivlin zároveň poďakoval českému prezidentovi za pevnú pozíciu v otázke Jeruzalema ako hlavného mesta Izraela a podporu prípadného presunu českého veľvyslanectva do Jeruzalema. Taktiež ocenil Zemanov nedávny prejav, v ktorom možný presun veľvyslanectva ČR z Tel Avivu do Jeruzalema naznačil.

 

Svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema presunuli v pondelok popoludní Spojené štáty americké. Stalo sa tak na základe rozhodnutia prezidenta Donalda Trumpa, ktorý koncom vlaňajška uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

 

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu.

 

Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, ale medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút mesta sa musí určiť v mierových rokovaniach. Palestínčania žiadajú, aby bol ich hlavným mestom východný Jeruzalem, obsadený Izraelom v roku 1967.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona