Izraelský prezident dnes vyzval všetky krajiny, aby svoje ambasády premiestnili do Jeruzalema

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 07:59 • 2 min
Izraelský prezident dnes vyzval všetky krajiny, aby svoje ambasády premiestnili do Jeruzalema

TEL AVIV - Izraelský prezident Reuven Rivlin vyzval dnes všetky krajiny, aby premiestnili svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema.

slovakia

left justify in out

Rivlin to vyhlásil v reakcii na rozhodnutie výboru UNESCO schváliť rezolúciu, ktorá je kritická voči židovskému štátu. "Jeruzalem bol vždy stredobodom židovského sveta. Nadišiel čas uznať Jeruzalem za oficiálne hlavné mesto štátu Izrael - de facto, nie iba de jure," vyhlásil Rivlin pri príležitosti osláv 69. Dňa nezávislosti Izraela.

 

Izrael považuje Jeruzalem sa svoju metropolu. Keďže palestínska samospráva by rada ustanovila východný Jeruzalem sa hlavné mesto svojho eventuálneho štátu, premiestnenie ambasády určitej krajiny do Jeruzalema by bolo jasným signálom, na čej strane krajina predmetného veľvyslanectva stojí. Väčšina krajín - aby sa tejto skutočnosti vyhla - má svoje zastupiteľské úrady v Tel Avive.

 

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Málikí rozhodnutie organizácie UNESCO privítal. "Napriek zúfalým pokusom izraelskej vlády podkopať palestínske rezolúcie v UNESCO svet hlasoval v náš prospech," uviedol minister. Výkonný výbor UNESCO dnes schválil rezolúciu, ktorá vyhlasuje izraelskú suverenitu nad Jeruzalemom za "neplatnú".

 

Dokument zároveň kritizuje výkopové projekty vo východnom Jeruzaleme a dvoch miestach v Predjordánsku, ako aj izraelskú blokádu v pásme Gazy, kde vládne hnutie Hamas. Rezolúciu odobrilo 22 krajín, proti návrhu boli USA, Nemecko, Taliansko a sedem ďalších členských štátov.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil tento orgán OSN, argumentujúc tým, že sa UNESCO snaží popierať "historickú pravdu" a nikto iný nepovažuje Jeruzalem za také posvätné miesto ako práve židovský ľud. Izraelský rezort diplomacie označil dané rozhodnutie za "zbytočné spolitizovanie UNESCO".

 

Rezolúcia teraz pôjde na prerokovanie do plenárneho výkonného výboru, ktorý o danej záležitosti rozhodne v piatok, spresnil hovorca UNESCO. Inkriminovaná rezolúcia, ktorú predložilo niekoľko arabských štátov, má však subtílnejšie znenie než vlaňajšie rozhodnutie UNESCO, ktoré sa zmieňovalo o niekoľkých lokalitách primárne pod ich islamskými názvami, pričom židovské názvoslovné ekvivalenty boli v prevažnej miere ignorované.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona