Izraelský premiér výboru AIPAC: Nesmieme dovoliť, aby Irán získal jadrové zbrane

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 19:49 • 2 min
Izraelský premiér výboru AIPAC: Nesmieme dovoliť, aby Irán získal jadrové zbrane

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že nemožno dovoliť, aby Irán získal jadrové zbrane. Pred proizraelskými aktivistami vo Washingtone tiež opätovne kritizoval jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Nie teraz, nie o desať rokov, nikdy," povedal pred zástupom 18.000 ľudí na výročnom stretnutí Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC).

 

"Musíme zastaviť Irán, a my Irán zastavíme," vyhlásil Netanjahu. Po pondelkovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome izraelský premiér znovu odsúdil správanie Iránu, jeho dlhodobé zasahovanie do sýrskej občianskej vojny, podporu libanonského šiitského hnutia Hizballáh a podporu jemenských húsijských povstalcov. Obvinil Teherán z "budovania agresívneho impéria" v regióne a zo snahy o zriadenie svojich trvalých vojenských základní v Sýrii.

 

Proti medzinárodnej jadrovej dohode s Teheránom sa dlho staval aj americký prezident. V januári varoval, že USA odstúpia od dohody, ak sa neupraví a nestanoví ďalšie obmedzenia na iránsky jadrový program. Netanjahu uviedol, že Trump "od jadrovej dohody odstúpi, ak sa jej nedostatky neupravia", a následne obnoví sankcie. Dodal tiež, že Izrael bude v tomto "stáť po boku Spojených štátov tak, ako ostatné krajiny v regióne".

 

Jadrová dohoda z roku 2015 medzi Iránom a šiestimi veľmocami - USA, Ruskom, Čínou, Britániou, Francúzskom a Nemeckom - zaväzuje Teherán, aby výrazne obmedzil svoje jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Cieľom tohto kroku je zabezpečiť, aby Irán nemohol túto technológiu využiť na výrobu jadrových zbraní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona