Izraelský premiér sa v New Yorku stretol s Hillary Clintonovou

NETKY.SK • 12 November 2010, 08:22 • 2 min
Izraelský premiér sa v New Yorku stretol s Hillary Clintonovou

Izraelský premiér sa v New Yorku stretol s Hillary Clintonovou - Politika Izrael stále berie úplne vážne mierovú zmluvu s Palestínčanmi napriek sporu ohľadne židovskej výstavby vo východnom Jeruzaleme. Potvrdil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu

slovakia

left justify in out

img

Izrael stále berie "úplne vážne" mierovú zmluvu s Palestínčanmi napriek sporu ohľadne židovskej výstavby vo východnom Jeruzaleme.
      Potvrdil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred svojím súkromným stretnutím s americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou v New Yorku.
      Zároveň premiér židovského štátu vyjadril nádej, že proces sa rozšíri aj na ďalšie arabské krajiny. Netanjahu, ktorý je na päťdňovej návšteve v USA, ďalej uviedol, že v posledných týždňoch s Clintonovou intenzívne telefonicky konzultoval.
      Od septembrového otváracieho kola izraelsko-palestínskych rokovaní v Jeruzaleme sa však Netanjahu so šéfkou americkej diplomacie osobne nestretol.
      Palestínska strana rokovania po troch týždňoch pozastavila, keď Netanjahu odmietol predĺžiť desaťmesačné moratórium na židovskú výstavbu na Západnom brehu.
      Dnešné stretnutie s Clintonovou nasledovalo po izraelskom rozhodnutí pokračovať v novom projekte bytovej výstavby vo východnej časti Jeruzalema.
      To zvyšuje obavy Palestínčanov, že Netanjahuova vláda bude pokračovať v židovskej výstavbe bez ohľadu na dopad, aký to bude mať na mierový proces.
      Podľa izraelských predstaviteľov sa Netanjahu pri rozhovore s Clintonovou zameral na potrebu dosiahnuť široké izraelsko-americké porozumenie ohľadom bezpečnosti Izraela v akejkoľvek možnej mierovej dohode.
      "Šance na dosiahnutie mierovej dohody sa výrazne zlepšia dosiahnutím celkového porozumenia medzi Izraelom a Spojenými štátmi ohľadne (izraelskej) bezpečnosti," povedal Netanjahu.
      Izrael chce dlhodobú vojenskú prítomnosť v údolí Jordánu, pozdĺž východnej hranice budúceho palestínskeho štátu. Požaduje tiež finančnú pomoc na bezpečnostné opatrenia, ktoré budú nevyhnutné, ak sa dosiahne mierová zmluva.

Zdroj: TASR, AP, DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies