Izraelský premiér s mierovou konferenciou nesúhlasí, je podľa neho zmanipulovaná

NETKY.SK • 12 Január 2017, 18:23 • 2 min
Izraelský premiér s mierovou konferenciou nesúhlasí, je podľa neho zmanipulovaná

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril dnes opakovane ostrý nesúhlas s nadchádzajúcou medzinárodnou konferenciou zameranou na obnovu mierových rokovaní Izraela s Palestínou, ktorá sa cez víkend uskutoční v Paríži.

slovakia

left justify in out

"Je to zmanipulovaná konferencia, zmanipulovaná Palestínčanmi pod francúzskou záštitou tak, aby sa prijali ďalšie protiizraelské postoje," povedal Netanjahu počas svojho dnešného stretnutia s nórskym ministrom zahraničných vecí Börgem Brendem. Dodal, že z pohľadu mieru ide o spiatočnícky krok, ktorý zároveň Izrael k ničomu nazaviaže.

 

Nórsko je jednou z dovedna 72 krajín, ktoré sa zúčastnia na nedeľňajšej konferencii, na ktorej však bude chýbať Izrael aj zástupcovia Palestínčanov. Francúzsko tvrdí, že sa mierovými rozhovormi snaží nastaviť rámec pre ďalšie, priame izraelsko-palestínske mierové rozhovory.

 

Kým Palestínčania túto iniciatívu privítali, Izrael ju viackrát odmietol. Samotný Netanjahu uviedol, že za jediný skutočný spôsob, ako pokročiť k mieru, považuje práve priame rozhovory s Palestínčanmi. Palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása pritom opakovane vyzval na obnovu takýchto rokovaní. Abbás však uviedol, že na takéto rokovania pristúpi, iba ak Izrael zastaví výstavbu osád na palestínskych územiach.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes uznal, že bilaterálne rokovania by rozhodne boli cestou vpred. "Mier uzavrú Izraelčania a Palestínčania, a nikto ďalší," povedal diplomatom.

 

Hollande sa však nedomnieva, že by sa v rámci cesty k mieru nenašlo dosť miesta aj pre medzinárodnú konferenciu. Dodal, že práve konferencia bude príležitosťou pre medzinárodné spoločenstvo, aby tak potvrdilo svoju podporu mierovému riešeniu a tiež rozvinulo možnosti, ako pomáhať tomuto regiónu, a to najmä v oblasti infraštruktúry.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona