Izraelský premiér prislúbil nekompromisný postoj v rokovaniach s Palestínčanmi

NETKY.SK • 15 Október 2013, 07:14 • 2 min
Izraelský premiér prislúbil nekompromisný postoj v rokovaniach s Palestínčanmi

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok v parlamente povedal, že sa "skutočne snaží" o mierovú dohodu s Palestínčanmi, prisľúbil však zachovať nekompromisný postoj v nedávno obnovených rokovaniach.

slovakia

left justify in out

U opozičných poslancov vyvolali jeho slová o tvrdom postoji posmech a Palestínčania, ktorí sú voči jeho úmyslom ostražití, spochybňovali jeho záujem o mier, informovala agentúra Associated Press.

Izrael a Palestínčania v júli, pod silným nátlakom USA, obnovili po takmer päťročnej prestávke vecné mierové rokovania. Rokovania, ktorá majú pokračovať do apríla, sa uskutočňujú v ústraní a obe strany o ich obsahu zväčša mlčia. 

Netanjahu v prejave v parlamente nenaznačil, že by boli dosiahli nejaký pokrok. Naopak zopakoval podmienky, z ktorých podľa jeho vyjadrenia nikdy neustúpi. Palestínčania musia uznať Štát Izrael ako vlasť židov, Izrael nikdy nepripustí, aby na dodržiavanie konečnej mierovej dohody dohliadali medzinárodné sily a napokon o akejkoľvek dohode s Palestínčanmi usporiada židovský štát národné referendum. "Nevzdám sa našich národných záujmov pre pekný titulok v nejakých novinách alebo pre potlesk medzinárodného spoločenstva," zdôraznil premiér. "Tie rýchlo prejdú, ale my si musíme ustrážiť naše národné záujmy navždy a to aj urobíme." Netanjahu odmietol úplné stiahnutie sa Izraela zo Západného brehu a povedal, že sa nikdy nevzdá kontroly nad východným Jeruzalemom, ktorý chcú Palestínčania za hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Predsedníčka opozičnej Strany práce Šely (Shelly) Jachimovičová vyzvala premiéra, aby hovoril otvorene o prebiehajúcich rokovaniach. "Hovorili ste o zásadných veciach? Ak nie, o čom ste hovorili? Zostáva iba šesť mesiacov," vyhlásila pýtajúc sa na pravdepodobnosť, že sa podarí dosiahnuť dohodu o definitívnom riešení.

Palestínčania odmietali rokovať s Netanjahuom takmer päť rokov s požiadavkou, aby zastavil výstavbu židovských osád na okupovanom Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme. Premiér odmietol. Palestínčania sa teraz pod nátlakom USA zdráhavo vrátili k rokovaniam, ale sú veľmi skeptickí. Vysoká palestínska predstaviteľka Hanan Ašrávíová obvinila Netanjahua z pokusu torpédovať rokovania "trvaním na tom, aby sa Palestínčania vzdali svojich práv". "Myslím si, že toto sú nemožné podmienky a boli stanovené cielene, aby sa začala hra obviňovania, zatiaľ čo on bude likvidovať rokovania a vopred zabezpečí, že neuspejú," citovala ju agentúra Associated Press.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies