Izraelský premiér podporil vznik nezávislého Kurdistanu

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 09:02 • 2 min
Izraelský premiér podporil vznik nezávislého Kurdistanu

TEL AVIV - S odvolaním sa na chaotickú situáciu v Iraku izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu podporil vytvorenie nezávislého Kurdistanu s tým, že by bol súčasťou širšej koalície medzi židovským štátom a umiernenými silami v regióne.

slovakia

left justify in out

V prejave na bezpečnostnej konferencii v Tel Avive Netanjahu vyjadril svoju podporu plánom na vyhlásenie nezávislého kurdského štátu na severe Iraku. Sľubuje si od toho politickú stabilitu regiónu nezávislého v rámci krajiny, ktorá sa ocitla na prahu občianskej vojny medzi sunnitmi a šiitmi.
      

Musíme podporiť ašpirácie Kurdov na nezávislosť, vyhlásil Netanjahu. Kurdov označil za "národ bojovníkov, ktorí preukázali svoje politické záväzky a zaslúžia si získať politickú nezávislosť".
      

V prejave, ktorý predniesol dnes večer, Netanjahu vyhlásil, že Izrael by mal v dlhodobej perspektíve zachovať i svoju vojenskú prítomnosť na Západnom brehu, a to aj v prípade akejkoľvek budúcej zmluvy s Palestínčanmi.
      

"Musíme byť schopní zastaviť terorizmus a fundamentalizmus, ktorý sa k nám môže dostať z východu, na línii rieky Jordán, nie na predmestí Tel Avivu," povedal Netanjahu.
      

Upozornil, že ten, kto nedokáže akceptovať potreby Izraela v oblasti bezpečnosti, nepozná realitu. Dodal, že potreby Izraela sa nezmenia ani v prípade uzavretia mierovej dohody a vytvorenia nezávislého palestínskeho štátu. Upozornil, že "palestínske sily nie sú schopné postarať sa o bezpečnosť a zahraničné jednotky by sa napokon z regiónu stiahli".
        

Netanjahuove slová sú jeho prvou podrobnejšou reakciou na najnovší vývoj v Iraku, kde sunnitskí extrémisti získali pod svoju kontrolu veľké časti územia. Vzostup al-Káidou podporovaných sunnitských extrémistov, ako aj proiránskych šiitských síl podľa izraelského premiéra vytvára príležitosť pre posilnenie regionálnej spolupráce.
      

Netanjahuov postoj je v rozpore so stanoviskom medzinárodného spoločenstva, ktoré je za stiahnutie izraelských jednotiek zo Západného brehu, aby sa otvorila cesta pre vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu. Kľúčový spojenec Izraela - Spojené štáty - sa tiež vyslovujú proti rozdrobeniu Iraku a proti vytvoreniu nezávislého kurdského štátu. Ich minister zahraničných vecí John Kerry tento týždeň vyzval lídrov kurdskej komunity, aby pred nezávislosťou svojho regiónu dali prednosť lepšej integrácii v rámci Iraku. Proti nezávislému Kurdistanu vystupuje aj Turecko, kde tiež žije početná kurdská menšina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona