Izraelský premiér označil prejav iránskeho lídra v OSN za cynický a pokrytecký

NETKY.SK • 25 September 2013, 09:20 • 2 min
Izraelský premiér označil prejav iránskeho lídra v OSN za cynický a pokrytecký

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes označil vystúpenie iránskeho prezidenta Hasana Rúháního v rozprave Valného zhromaždenia za "cynické" s tým, že malo za cieľ len získať pre Teherán čas na ďalší rozvoj jadrových zbraní.

slovakia

left justify in out

"Bol to cynický prejav plný pokrytectva. Nezaznel žiadny podstatný návrh na zastavenie vojenského jadrového programu Iránu, ani žiadne odhodlanie splniť rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN. To je presne iránsky plán, rozprávať a kupovať si čas s cieľom pokračovať v rozvoji jadrovej kapacity a získať jadrové zbrane," citovala agentúra Reuters reakciu predsedu izraelskej vlády.

Tlačové agentúry označili vôbec prvé vystúpenie novozvoleného iránskeho prezidenta Rúháního na pôde OSN za zmierlivé. Rúhání vystúpil len niekoľko hodín po americkom prezidentovi Barackoci Obamovi. V reakcii na jeho slová v rozprave Rúhání povedal, že Irán je pripravený zapojiť sa do "časovo ohraničených a na výsledok zameraných" jadrových rokovaní s tým, že nemá záujem o prehlbovanie napätia so Spojenými štátmi. Irán odmieta obvinenia Západu, že jeho jadrový program má zbrojný charakter a tvrdí, že slúži výlučne na účely energetickej bezpečnosti.

Ako pripomína agentúra Reuters, izraelský premiér ešte pred Rúháního vystúpením vyhlásil, že by privítal diplomatické riešenie smerujúce k odstráneniu iránskych jadrových kapacít schopných vyvinúť jadrové zbrane. Jednako však zdôraznil, že sa Izrael "nenechá oklamať polovičatými opatreniami, ktoré len vytvoria dymovú clonu, aby Irán mohol nerušene pokračovať v získavaní jadrových zbraní".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona