Izraelský premiér odletel do Nemecka, kde bude rokovať s Johnom Kerrym

NETKY.SK • 21 Október 2015, 16:29 • 2 min
Izraelský premiér odletel do Nemecka, kde bude rokovať s Johnom Kerrym

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odcestoval dnes do Nemecka na stretnutie s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym, ktoré má za cieľ obnovenie pokoja v regióne, zmietanom už týždne izraelsko-palestínskymi násilnosťami. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V čase, keď Netanjahu nastupoval do lietadla do Berlína, bodol Palestínčan neďaleko Jeruzalema izraelskú vojačku. Ľahko ju zranil, kým ho izraelské bezpečnostné sily zastrelili. Ešte predtým izraelskí vojaci zastrelili v Predjordánsku mladú Palestínčanku, ktorá sa údajne priblížila k židovskej osade s nožom.
Išlo o najnovšie zo série takmer každodenných palestínskych útokov na izraelských civilistov a vojakov, ktoré sa začali približne pred mesiacom.
Odvtedy zabili palestínski útočníci desiatich Izraelčanov, prevažne pri útokoch nožom, a zabitých bolo 47 Palestínčanov, z ktorých 26 označil Izrael za útočníkov. Zvyšok zomrel pri zrážkach izraelských bezpečnostných síl s palestínskymi demonštrantami.


Stretnutím Netanjahua s Kerrym vyvrcholí niekoľko dní intenzívnych diplomatických snáh o ukončenie násilia. Do regiónu pricestoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý tam vyzval na upokojenie situácie, v utorok sa stretol s Netanjahuom a dnes s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.
Kerry sa stretne s izraelským premiérom v Nemecku vo štvrtok a potom zamieri do regiónu na rokovanie s Abbásom a jordánskym kráľom Abdalláhom II. počas víkendu.


Netanjahu pred odletom vyjadril nádej, že jeho stretnutie s Kerrym sa sústredí na "možnosti, ako upokojiť situáciu". Kerryho chce požiadať, aby prinútil Abbása zastaviť to, čo nazval palestínskym podnecovaním k násilnostiam.


Abbás na stretnutí s Pan Ki-munom v Predjordánsku povedal, že sa bude usilovať o obnovenie mierových rokovaní, založených na medzinárodných rezolúciách vyzývajúcich na úplné stiahnutie Izraela z Predjordánska a z východného Jeruzalema, čo Netanjahu odmieta.


Vyjadrenia izraelského a palestínskeho predstaviteľa ukazujú, aké vzájomne vzdialené sú ich záujmy a požiadavky, zatiaľ čo násilnosti v regióne pokračujú.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies