Izraelský premiér Netanjahu zrušil ministerské kontakty s Palestínčanmi

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 13:47 • 2 min
Izraelský premiér Netanjahu zrušil ministerské kontakty s Palestínčanmi

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu nariadil členom svojej vlády, aby prerušili všetky kontakty a stretnutia s palestínskymi ministrami.

slovakia

left justify in out

Nariadenie je reakciou na "hrubé porušenie záväzkov vyplývajúcich z mierových rozhovorov" zo strany Palestínčanov. Izrael tak reaguje na minulotýždňovú žiadosť Palestínskej samosprávy o prijatie do organizácií OSN. Prerušenie sa týka kontaktov na vysokej úrovni a výnimku budú mať rokovania o bezpečnostných otázkach. Zákaz sa netýka hlavnej mierovej vyjednávačky Cipi Linviovej a vysokých predstaviteľov obrany a bezpečnosti. Palestínska strana sa zatiaľ k prerušeniu stykov nevyjadrila.

 

Izrael obviňuje Palestínčanov zo zablokovania mierových rokovaní. Americký minister zahraničia John Kerry však v utorok povedal, že dôvodom krízy v rokovaniach je izraelský plán na výstavbu ďalších 700 bytových jednotiek vo východnom Jeruzaleme. Izrael podľa neho taktiež porušil dohodu, keď neprepustil poslednú skupinu zo 104 palestínskych väzňov tak, ako prisľúbil. Izrael zrušil minulý týždeň prepustenie štvrtej skupiny palestínskych väzňov, údajne z dôvodu palestínskej žiadosti o prijatie do agentúr OSN. 

 

Kerry, ktorý má najväčšiu zásluhu na oživení rokovaní medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi, pôvodne označoval za cieľ "dosiahnutie dohody o konečnom štatúte počas deviatich mesiacov", teda najneskôr koncom apríla. S blížiacim sa vypršaním lehoty však Američania hovoria už len o hľadaní spoločného "rokovacieho rámca" ako prvého kroku smerom k dohode. Kerry už dávnejšie predložil stranám návrhy, ktoré sa podľa jeho slov týkali obrysov budúceho palestínskeho štátu, osudu palestínskych utečencov, budúcnosti Jeruzalema či obojstranného uznania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies