Izraelský premiér a palestínsky prezident si na konferencii OSN podali ruky prvýkrát po piatich rokoch

NETKY.SK • 30 November 2015, 16:52 • 2 min
Izraelský premiér a palestínsky prezident si na konferencii OSN podali ruky prvýkrát po piatich rokoch

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa dnes stretli a podali si ruky prvýkrát po piatich rokoch - a to na medzinárodnej konferencii OSN o zmene klímy v Paríži, kde ich počas prípravy spoločnej fotografie prítomných šéfov štátov či vlád postavili vedľa seba.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak dva mesiace po vypuknutí najhorších pouličných násilností v Izraeli a na palestínskych územiach za dlhé roky a kolapse mierového procesu pred 18 mesiacmi. Netanjahu sa na okraj parížskej konferencie stretol aj so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Federicou Mogheriniovou. Izrael nehnevalo nedávne rozhodnutie EÚ označovať osobitne výrobky Izraelčanov z okupovaných území, aby ich bolo možné odlíšiť od výrobkov pochádzajúcich z Izraela. Netanjahu označil toto nariadenie za "pokrytecké" a povedal, že únia by sa mala hanbiť za to, že "vyčlenila osobitne Izrael, a nie 200 ďalších konfliktov vo svete".

 

Palestínski predstavitelia a skupiny chvália EÚ za to, že konečne pristúpila ku "konkrétnemu kroku" proti izraelským osadám na okupovaných územiach. Izrael v nedeľu oznámil, že v dôsledku uvedeného rozhodnutia obmedzí úlohu EÚ v zamrznutých mierových rozhovoroch s Palestínčanmi. EÚ je členom takzvaného kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov spoločne s USA, OSN a Ruskom.

 

Mogheriniová povedala dnes Netanjahuovi, že uvedené opatrenie nie je nič nové, iba uplatnenie existujúcej legislatívy. Jej hovorkyňa Maja Kocijančičová v Bruseli povedala, že EÚ je v tomto jednotná. Súčasne však povedala, že vzťahy EÚ a Izraela sú dobré a "bude to tak i naďalej". EÚ podľa jej slov bude pokračovať vo svojej práci v rámci tzv. kvarteta i v ďalšej spolupráci s Izraelom a Palestínčanmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies