Izraelský parlament schválil zákon, ktorý má podľa kritikov chrániť premiéra

NETKY.SK • 28 December 2017, 09:54 • 2 min
Izraelský parlament schválil zákon, ktorý má podľa kritikov chrániť premiéra

JERUZALEM - Izraelský parlament schválil v noci na štvrtok návrh zákona, ktorý podľa kritikov skomplikuje vyšetrovanie korupčných káuz.

slovakia

left justify in out

Podľa opozície má nová legislatíva ochrániť premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sám čelí obvineniam z korupcie.

 

Takzvaný odporúčací zákon predložený premiérovou pravicovou stranou Likud odsúhlasili poslanci v záverečnom čítaní tesným pomerom hlasov 59:54.

 

Na jeho základe už polícia nebude môcť verejne odporúčať prokuratúre, či má - na základe dôkazov zhromaždených v priebehu policajného vyšetrovania - začať stíhanie osôb podozrivých z trestnej činnosti. Legislatíva má tiež zabrániť únikom informácií z vyšetrovania do médií.

 

Predkladatelia zákona potrebu zmien obhajujú tvrdením, že je potrebné chrániť nevinných občanov, ktorí čelia policajnému vyšetrovaniu, avšak napokon voči nim nie sú vznesené obvinenia. Podľa kritikov naopak schválené zmeny zviažu ruky polícii pri vyšetrovaní korupčných káuz, ktoré priťahujú pozornosť médií a verejnosti.

 

Opozícia v tejto súvislosti poukazuje na to, že vyšetrovaniam v dvoch kauzách momentálne čelí aj premiér Netanjahu. Predmetom jedného sú dary od istého miliardára za údajne poskytnutie výhod, v druhom ide o údajný kontakt s vydavateľom novín s cieľom ovplyvniť mediálny trh.

 

Netanjahu popiera akékoľvek pochybenie a tvrdí, že je obeťou "honu na čarodejnice" organizovaného médiami s cieľom zvrhnúť jeho vládu. Odmieta tiež tvrdenia, že schválenie nového zákona súvisí s jeho vlastnými kauzami.

 

Oproti pôvodnej verzii, ktorá vyvolala rozsiahle pobúrenie, obsahuje schválený text ustanovenia zaručujúce, že sa nebude vzťahovať na už prebiehajúce vyšetrovania, čo sa týka i Netanjahuových káuz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies