Izraelský parlament schválil sporný zákon o ľudskoprávnych organizáciách

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 08:51 • 2 min
Izraelský parlament schválil sporný zákon o ľudskoprávnych organizáciách

JERUZALEM - Izraelský parlament prijal v pondelok sporný zákon, ktorý posilňuje dohľad nad mnohými domácimi ľudskoprávnymi organizáciami. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Predmetná právna norma, schválená poslancami v pomere 57:48, je namierená proti skupinám, ktoré dostávajú vyše polovicu peňažných prostriedkov od zahraničných vlád alebo politických organizácií.

 

V praxi tento zákon takmer výlučne ovplyvní liberálne skupiny, pretože politicky dravé zoskupenia v Izraeli sa vo veľkej miere spoliehajú na príspevky od majetných jednotlivcov, ktorí sú spod tohto legislatívneho opatrenia vyňatí.

Inkriminovaný zákon vyžaduje, aby príslušné organizácie vyhlásili, že sú závislé od zahraničných sponzorov v celej šírke komunikácie s verejnými predstaviteľmi, ako aj v oblasti televízie, novín, bilbordov a internetu.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dôrazne podporoval toto opatrenie s tým, že na požiadavke transparentnosti nie je nič nedemokratické. Verejnosť má podľa neho vedieť o úlohe zahraničných vlád vo financovaní daných skupín.

Oponenti tohto zákona namietajú, že Netanjahuova vláda sa snaží útočiť na liberálne ľudskoprávne organizácie, ktoré kritizujú politiku židovského štátu voči Palestínčanom.

 

Izraelské médiá priniesli správu, že takmer všetky tamojšie skupiny, ktoré dostávajú viac než polovicu prostriedkov od cudzích vlád, sú ľudskoprávne organizácie spájané s ľavicou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies