Izraelský parlament posunul do ďalšieho čítania zákon uľahčujúci odsúdenie teroristov na smrť

NETKY.SK • 4 Január 2018, 12:40 • 2 min
Izraelský parlament posunul do ďalšieho čítania zákon uľahčujúci odsúdenie teroristov na smrť

TEL AVIV - Izraelskí poslanci v Knesete schválili v prvom čítaní pomerom hlasov 51 ku 49 návrh zákona, ktorý uľahčí vynesenie trestu smrti pre vraždiacich teroristov.

slovakia

left justify in out

Cieľom legislatívy je umožniť vojenským súdom udeliť trest smrti za vraždu, keď sa na tom zhodnú dvaja z troch sudcov. Doteraz muselo byť rozhodnutie jednomyseľné.

 

"Ktokoľvek, kto drží nôž, vraždí a smeje sa, si zaslúži zomrieť," citoval premiéra Benjamina Netanjahua spravodajský server Ynetnews. "Nezaslúži si žiť."

 

Aby sa návrh stal zákonom, musí prejsť v parlamente (Knesete) ešte troma čítaniami. V štáte Izrael môže byť trest smrti udelený iba za vlastizradu, nie za smrť. Na okupovaných palestínskych územiach môžu vojenské súdy vyniesť najvyšší trest v prípadoch vraždy s teroristickým pozadím. Návrh zákona má za cieľ znemožniť zmenu trestu smrti na doživotie alebo na omilostenie.

 

Európska únia tento návrh zákona odsúdila. "Trest smrti nie je v súlade s ľudskou dôstojnosťou," uviedla misia EÚ v Izraeli na Twitteri. "Predstavuje neľudské a ponižujúce zaobchádzanie, nemá žiadny dokázaný odstrašujúci účinok a umožňuje, aby boli súdne omyly nezvratné a fatálne."

 

Izrael využil trest smrti iba raz, v roku 1962, keď tam obesili nacistického vojnového zločinca Adolfa Eichmanna, dodáva agentúra DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies