Izraelský parlament bude voliť nového prezidenta

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 08:28 • 2 min
Izraelský parlament bude voliť nového prezidenta

JERUZALEM - Izraelský parlament bude v utorok voliť nového prezidenta, ktorý nahradí dlhoročného politika Šimona Peresa.

slovakia

left justify in out

Deväťdesiatročnému prezidentovi vyprší mandát 15. júla, pričom hlavou židovského štátu je od roku 2007. Hlasovanie prebehne tajne a jeho hlavným favoritom je podľa izraelských médií bývalý predseda Knessetu a člen vládnej strany Likud (v prekl. Zjednotenie) Reuven Rivlin. Ak žiadny z kandidátov nezíska väčšinu hlasov, bude nasledovať druhé kolo s dvoma najúspešnejšími uchádzačmi o post prezidenta. Funkcia hlavy štátu je v Izraeli prevažne ceremoniálna.

 

Na víťazstvo v prvom kole je potrebných najmenej 60 z celkového počtu 120 možných hlasov, keďže jeden z poslancov bude v čase rozhodovania o novom prezidentovi na návšteve Spojených štátov. Očakáva sa, že v takomto prípade by mohol byť nový prezident Izraela známy už v utorok večer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies