Izraelský nálet v Sýrii neprežil iránsky generál

NETKY.SK • 19 Január 2015, 15:39 • 2 min
Izraelský nálet v Sýrii neprežil iránsky generál

TEHERÁN - Iránske revolučné gardy v pondelok potvrdili informácie, podľa ktorých jeden z generálov islamskej republiky v nedeľu zahynul pri nálete v Sýrii pripisovanom Izraelu.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia zverejneného na gardistických internetových stránkach je generál Mohammad Alí Alláhdádí jednou zo siedmich osôb usmrtených v časti Golanských výšin kontrolovanej Sýriou, kde bol nasadený s úlohou poskytovať "kľúčové poradenstvo" sýrskym vládnym silám bojujúcim proti teroristom, čo je výraz označujúci miestnych sunnitských povstalcov a extrémistov. Zvyšok skupiny tvoria bojovníci libanonskej militantnej organizácie Hizballáh, ktorá v Sýrii takisto podporuje vládne sily a v roku 2006 viedla vojnu proti Izraelu. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf nálet "dôrazne odsúdil" ako akt "štátneho terorizmu" zo strany Izraela.

 

Židovský štát nálet oficiálne ani nepotvrdil, ani nepoprel, tamojšie médiá však s odvolaním sa na armádne zdroje informovali o útoku proti "teroristom s úmyslom zaútočiť na Izrael". Zdroje blízke Hizballáhu zasa uviedli, že jedným z usmrtených je Džihád Mughníja, syn bývalého vysokého predstaviteľa organizácie Imáda Mughníju, na ktorého v roku 2008 spáchali atentát v Damasku. Stal sa tak doteraz najprominentnejšou postavou Hizballáhu, ktorej sa stalo osudným zapojenie do konfliktu v susednej krajine. Pohreb Mughníju ohlásili na pondelňajšie popoludnie v južnej časti Bejrútu známej ako hlavná bašta šiitskej organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies