Izraelský minister zahraničia chce platiť Arabom za vysťahovanie

NETKY.SK • 28 November 2014, 15:41 • 2 min
Izraelský minister zahraničia chce platiť Arabom za vysťahovanie

JERUZALEM — Izraelský radikálny minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman patrí medzi podporovateľov myšlienky motivovať tamojších Arabov peňažnými príspevkami k vysťahovaniu z krajiny.

slovakia

left justify in out

V manifeste jeho nacionalistickej strany Jisrael Bejtejnu (Náš domov Izrael), ktorý zverejnili v piatok, sa vyjadruje v prospech odstúpenia území na severe Izraela, kde Arabi tvoria väčšinu, budúcemu palestínskemu štátu a zároveň využitia ekonomických stimulov na podporu emigrácie ostatných izraelských Arabov podieľajúcich sa na celkovej osemmiliónovej populácii približne 20 percentami. Vo vyhlásení nie sú formulované postoje k najzložitejším otázkam izraelsko-palestínskeho konfliktu, ako sú štatút Jeruzalema, budúcnosť židovských osád na okupovanom Západnom brehu či hranice Izraela. Uznáva však nutnosť územného kompromisu pre zmierenie s Palestínčanmi a umiernenými arabskými krajinami.

 

Lieberman bol kedysi známy ako blízky spoločník premiéra Benjamina Netanjahua, v súčasnosti mu však pripisujú ambíciu nahradiť ho vo funkcii. S návrhom platiť Arabom za vysťahovanie prišiel v období, keď Netanjahu presadzuje zákon, ktorý má formalizovať štatút Izraela ako židovského štátu. Takýto krok odmieta mnoho izraelských Arabov, podľa ktorých by potvrdil, že sú občanmi druhej kategórie. Zákon odmieta taktiež mnoho izraelských politických osobností vrátane prezidenta Reuvena Rivlina, pravicoví členovia vládnej koalície vrátane Liebermana ho však dôrazne podporujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies