Izraelský minister obrany Lieberman je za palestínsky štát

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 16:24 • 2 min
Izraelský minister obrany Lieberman je za palestínsky štát

TEL AVIV- Izraelský pravicový politik Avigdor Lieberman, ktorý zložil v pondelok večer v Jeruzaleme sľub a dnes sa v Tel Avive ujal funkcie ministra obrany, trvá na tom, že podporuje vznik samostatného palestínskeho štátu.

slovakia

left justify in out

Premiér Benjamin Netanjahu po schválení Liebermanovej nominácie parlamentom vyhlásil, že "využíva túto príležitosť na to, aby objasnil, že zostáva verný myšlienke mieru s Palestínčanmi a všetkými našimi susedmi."

 

Keď Netanjahu povedal, že zotrváva pri riešení v podobe dvojštátia, Lieberman, ktorý je známy priamočiarou rétorikou, reagoval: "Vypočul som si všetko, čo ste povedali a absolútne s každým vašim slovom súhlasím vrátane dvoch štátov pre dva národy."

 

Nedávno sa však dal kontroverzne vnímaný Lieberman počuť, že ak by bol ministrom obrany, dal by vodcovi Hamasu v pásme Gazy 24 hodín na odovzdanie tiel izraelských vojakov zabitých vo vojne v Gaze v roku 2014, v opačnom prípade "by si mohol vyberať svoj hrob".

 

V roku 2001 Lieberman varoval, že Izrael bude bombardovať Asuánsku priehradu na Níle, ak ho k tomu Egypt vyprovokuje. A v roku 2008 povedal, že ak bude (vtedajší) egyptský prezident Husní Mubarak naďalej odmietať svoju návštevu Izraela, nech "ide do pekla".

 

V reakcii na obavy, ktoré vyjadrili svetoví štátnici po jeho vymenovaní do funkcie izraelského ministra obrany, však zaujal v pondelok večer zmierlivejší postoj.

 

"Chcem pripomenúť ľuďom, že....som viackrát hovoril o ... riešení v podobe dvoch štátov pre dva národy," uviedol. A poznamenal, že túto politiku zastáva jeho (krajne pravicová) strana Jisrael bejtejnu už "veľa rokov".

 

Obaja, Netanjahu i Lieberman, hovorili o význame iniciatívy Ligy arabských štátov z roku 2002, ktorá sľubovala normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými štátmi v regióne len čo Izrael podpíše mierovú dohodu s Palestínčanmi.

 

Netanjahuova konzervatívna strana Likud (Jednota) a Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov) uzavreli minulý týždeň dohodu, na základe ktorej Liebermanova strana posilnila vládnu koalíciu a on sa stal ministrom obrany. Vo funkcii nahradil Mošeho Jaalona, považovaného za pomerne umierneného člena vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies