Izraelský kabinet odobril rozšírenie koalície o radikálnu stranu Jisrael bejtenu

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 13:27 • 2 min
Izraelský kabinet odobril rozšírenie koalície o radikálnu stranu Jisrael bejtenu

TEL AVIV - Izraelský kabinet schválil dnes zámer premiéra Benjamina Netanjahua pripojiť k vládnucej koalícii politickú stranu uplatňujúcu tvrdú líniu, čím sa vydláždila cesta k tomu, aby sa nacionalista Avigdor Lieberman stal ministrom obrany. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Netanjahuov úrad uviedol, že vstup Liebermanovej strany Jisrael bejtenu (Izrael, náš domov) do koalície bol schválený jednomyseľne. Moše Jaalon, ktorý zastával predmetný post štyri roky, odstúpil v priebehu tohto mesiaca, pričom ako dôvod uviedol nedostatok dôvery voči premiérovi a varoval, že "Izrael ovládli extrémistické a nebezpečné prvky".

 

Lieberman, ktorý bol v opozícii od vlaňajších volieb, ale v minulosti pôsobil v Netanjahuovej vláde ako minister zahraničných vecí, vyhlásil, že bude pokračovať v citlivej politike so zámerom nastoliť stabilitu v Izraeli, ako aj celom regióne. Spojené štáty však ohľadom vytvorenia dosiaľ najpravicovejšej vlády v dejinách židovského štátu vyjadrili znepokojenie.

 

Bez Liebermanovej strany má Netanjahuova vláda v 120-člennom Knesete iba veľmi tesnú väčšinu v pomere 61:59, pripomína DPA. Predpokladá sa, že izraelský parlament bude o vymenovaní Liebermana do úradu šéfa rezortu obrany a vstupe jeho strany do koalície hlasovať ešte v priebehu dneška.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies