Izraelský exprezident Peres je po mŕtvici vo vážnom, ale stabilizovanom stave

NETKY.SK • 14 September 2016, 09:26 • 2 min
Izraelský exprezident Peres je po mŕtvici vo vážnom, ale stabilizovanom stave

JERUZALEM - Lekári starajúci sa o Šimona Peresa dnes oznámili, že bývalý izraelský prezident prežil noc, ale stále je po silnej mozgovej príhode vo vážnom stave.

slovakia

left justify in out

Dr. Jicchak Kreiss, riaditeľ Zdravotníckeho centra Šeba neďaleko metropoly Tel Aviv, uviedol, že Peres sa dnes nachádza v umelom spánku. Lekár informoval, že krvácanie do mozgu zastavili a stav Peresa je "vážny, ale stabilizovaný".

 

Peresa (93) priviezli do nemocnice, pretože sa zle cítil, a rýchlo zistili diagnózu - postihla ho mozgová porážka.

 

Peres je dlhodobou, rešpektovanou osobnosťou izraelskej politiky, jedným z najobdivovanejších symbolov krajiny a posledným živým spojivom so zakladateľmi štátu, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Počas 70 rokov trvajúcej kariéry zastával prakticky každú vysokú politickú funkciu, vrátane troch období na poste premiéra a dlhých období v kresle ministra zahraničných vecí, obrany a financií.

 

Úrad izraelského prezidenta opustil v roku 2014 po ukončení sedemročného funkčného obdobia.

 

V roku 1994 získal Peres Nobelovu cenu mieru za svoj prínos k uzavretiu izraelsko-palestínskych mierových dohôd z roku 1992, keď vo vláde vtedajšieho premiéra Jicchaka Rabina zastával post ministra zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies