Izraelský exprezident Peres chce zmenu, za premiéra navrhuje Hercoga

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 09:25 • 2 min
Izraelský exprezident Peres chce zmenu, za premiéra navrhuje Hercoga

JERUZALEM - Bývalý izraelský prezident Šimon Peres vo štvrtok vyjadril podporu lídrovi opozičnej Strany práce, ktorý by sa podľa neho po budúcotýždňových predčasných voľbách mal stať novým predsedom vlády a nahradiť tak súčasného premiéra Benjamina Netanjahua.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov Jicchak Hercog, ktorý stojí na čele populárneho zoskupenia Sionistický zväz, je schopný "výnimočných výkonov v rámci diskusii a vo veci rozhodnutí kľúčových pre budúcnosť Izraela". Rešpektovaný Peres, ktorý zastával prezidentský post počas dvoch Netanjahuových vlád, považuje Hercoga za človeka "oddaného izraelskému ľudu", cituje ho portál denníka The Jerusalem Post.

 

Hercogova Strana práce v decembri vytvorila volebnú koalíciu s hnutím Hatnua expremiérky Cipi Livnivovej a ich Sionistický zväz je najväčším favoritom na víťazstvo v utorňajších voľbách. Podľa prieskumov stráca Netanjahuova strana Likud, ktorá je pri moci uplynulých šesť rokov, na zväz niekoľko percent. V poradí tretia Netanjahuova vláda sa rozpadla koncom minulého roka v dôsledku nezhôd a premiérovom odvolaní ministra financií Jaira Lapida a ministerky spravodlivosti Livniovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona