Izraelský expremiér Olmert dostal k 19 mesiacov väzenia ďalších osem

NETKY.SK • 28 September 2016, 12:23 • 2 min
Izraelský expremiér Olmert dostal k 19 mesiacov väzenia ďalších osem

TEL AVIV - Izraelský najvyšší súd dnes rozhodol, že bývalý izraelský premiér Ehud Olmert, odsúdený na 19 mesiacov väzenia za korupciu, pobudne vo väzení o osem mesiacov dlhšie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra DPA, ktorá spresnila, že zmenu výšky trestu odňatia slobody spôsobilo zamietnutie odvolania v kauze Talansky - jednej, ktoré proti expremiérovi viedli izraelské súdy.

 

V kauze Talansky bol Olmert obvinený, že prijal asi 154.000 dolárov ako príspevok na svoju volebnú kampaň od amerického finančníka Morrisa Talanského, pričom túto sumu nezdanil. Okrem toho ako minister priemyslu Talanskému pomáhal pri jeho obchodných rokovaniach v Izraeli.

 

Olmert sa v roku 2009 musel po troch rokoch vzdať funkcie premiéra pre obvinenia z korupcie a v marci 2014 ho odsúdili na šesť rokov väzenia za trestné činy, ktorých sa dopustil ešte ako starosta Jeruzalema v rokoch 1993 až 2003. Olmert bol odsúdený za to, že pri realizácii kontroverzného stavebného projektu Holyland prijal od developera pre seba 60.000 šekelov (vyše 14.000 eur) a 500.000 šekelov (117.000 eur) na splatenie dlhov svojho brata aj na vyrovnanie pôžičiek na predvolebnú kampaň.

 

Najvyšší súd šesťročný trest vlani v decembri znížil na 18 mesiacov. Iný súd ho však neskôr odsúdil na mesiac väzenia navyše za marenie spravodlivosti.

 

Na základe dnešného rozhodnutia najvyššieho súdu v kauze Talansky si Olmert odpyká trest väzenia v celkovom trvaní 27 mesiacov. Na slobodu sa dostane v novembri 2019.

 

Do výkonu trestu vo väznici Ma'asijahu juhovýchodne od Tel Avivu nastúpil vo februári tohto roka. Vzhľadom na to, že Olmert mal ako premiér prístup k štátnemu tajomstvu, zadržiavajú ho v osobitnom krídle väznice, ktoré izraelské médiá označujú VIP. V špeciálnom väzenskom krídle má k dispozícii klub, jedáleň, dvor a návštevnú miestnosť. V cele má televízor, DVD, noviny, sedem kníh, vlastnú deku a posteľnú bielizeň z domu. V rovnakej väznici si sedemročný trest za znásilnenie odpykáva aj bývalý izraelský prezident Moše Kacav.

 

Olmertova korupčná kauza, v ktorej bolo odsúdených ešte sedem ďalších osôb, je považovaná za najväčšiu a najzložitejšiu v dejinách Izraela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies