Izraelský a jordánsky poslanec si dohodli pästný súboj, zarazil ich až Netanjahu

NETKY.SK • 3 August 2017, 09:20 • 2 min
Izraelský a jordánsky poslanec si dohodli pästný súboj, zarazil ich až Netanjahu

JERUZALEM/AMMÁN - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zabránil bitke dvoch poslancov a zároveň predišiel medzinárodnej hanbe! Premiér zatrhol pästný súboj medzi izraelským poslancom Likudom Orenom Hazanom a jeho jordánskym náprotivkom Jahjájom Saúdom. Tí sa mali stretnúť na Allenbyho moste, ktorý vedie ponad rieku Jordán a zmerať si svoje sily. dôvodom sporu bol odvážny Hazanov komentár uverejnený na twitteri, ktorý vrcholne urazil a nahneval jordánskeho poslanca.

slovakia

left justify in out

„Zdá sa, že naši východný susedia Jordánsko, ktoré zavlažujeme a ktorým kryjeme chrbát vo dne v noci, potrebujú trochu prevychovať,“ uviedol Hazan na svojom účte. Tento uverejnený komentár spustil slovnú roztržku, ktorá sa ale mala skončiť bitkou na hraničnom priechode medzi Jordánskom a Izraelom na moste Allenby.

 

Hazan na Twitteri okomentoval pretrvávajúce napätie medzi oboma krajinami v dôsledku nepokojov pri Chrámovej hore v Jeruzaleme, ktoré si vyžiadali dva ľudské životy Jordánskych veriacich. Tí boli v Ammáne zastrelení ochrankou izraelskej ambasády. Saúd na základe tohto komentáru vyzval Hazana na boj. Pohrozil mu že ho dokonca zabije. „Topánka každého jedného dieťaťa je úctyhodnejšia ako ten lump a topánka každého Araba či moslima je lepšia ako je on sám a jeho darebná bytosť, ktorá nemá žiadny pôvod ani vieru,“ dourážal Hazana Saúd.

 

Hazan sa nenechal zastrašiť a ponuku prijal s tým, že na moste si môžu v kľude pohovoriť. Ďalej prehlásil, že Jordánci dodali ponuku, ktorá sa neodmieta! Jediný háčik, ktorý odignorovali obaja bol v tom, že Izraelci nemôžu vstúpiť na tento most. Saúd na Facebooku streamoval svoju jazdu k mostu a Hazan sa zasa na svojom konte pochválil svojimi prípravami na stretnutie. Samozrejme nezabudol podotknúť, že prichádza v mieri.

 

Toto stretnutie na poslednú chvíľu zatrhol až Netanjahu, ktorý Hazanovi odkázal, aby k mostu nešiel. Mladý politik jeho žiadosť rešpektoval aj napriek tomu, že sa v danej chvíli nachádzal len pár kilometrov od miesta stretnutia. „Vždy hovorím áno mieru a nie násiliu a konfliktu. Išiel som na stretnutie so svojim jordánskym kolegom a stretnutie sa malo niesť v miery, teda aspoň z môjho pohľadu. Ale ak premiér o niečo požiada, rešpektujem jeho prianie,“ uviedol Hazan. Svoje vozidlo otočil a šiel domov. „Chcel som Saúdovi vysvetliť, že Jordánec je v konečnom dôsledku Palestínec, a že Palestínec rovná sa Jordánec, takže pre nich by bolo najlepšie prijať svojich bratov a sestry arabského pôvodu zo západného brehu Jordánu, ktorí sami seba definujú ako Palestínčanov a zobrať ich domov do Jordánska,“ dodal izraelský poslanec, ktorý plánuje požiadať ministerstvo zahraničných vecí o oficiálne stretnutie so Saúdom.

 

 

Jordánsky poslanec aj napriek všetkému na most dorazil, ale hliadkujúci policajti ho odtiaľ vykázali. Údajne bol pripravený sa biť a Hazana označil za prasa a mužom bez identity. Keď sa dozvedel, že Izraelčan si s ním prišiel iba rukou potriasť, odpovedal, „že k tomu by určite nedošlo, pretože on sa prišiel biť“. Odkázal mu však, že je pripravený sa s ním stretnúť kdekoľvek na svete. O tom, že sa im Netanjahu zamiešal do sporu, okomentoval krátko, že "premiér cítil hnev Jordáncov a zachoval sa múdro".  

 

Obaja poslanci sú známi svojimi neutíchajúcimi škandálmi a provokáciami. Saúd na svojho oponenta pred 3 rokmi vytiahol nôž v parlamente. Iba o rok neskôr prehlásil o jednej poslankyni, že kvóty na počet žien v parlamente sú jediným dôvodom, prečo v parlamente vôbec je, kedy ju musel opakovane napomínať, aby sa upokojila a usadila sa. 

 

Hazan sa zas preslávil tým, že tesne pred tým ako sa začal angažovať v politike, prevádzkoval v Bulharsku kasíno s prostitútkami a tvrdými drogami. Počas Trumpovej návštevy sa na letisku vplížil do VIP zóny, len aby si urobil s americkým prezidentom selfie fotku.Teraz čelí obvineniam z napadnutia úradníka v meste Ariel, kde žije.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies