Izraelsko-palestínske prímerie vstúpilo do platnosti, útoky však pokračujú

NETKY.SK • 5 August 2014, 07:47 • 2 min
Izraelsko-palestínske prímerie vstúpilo do platnosti, útoky však pokračujú

JERUZALEM - Egyptom vyjednané 72-hodinové prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy vstúpilo do platnosti dnes o 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ). Prímerie má slúžiť na ďalšie rokovania v Káhire o trvalejšom prerušení násilností v tejto enkláve.

slovakia

left justify in out

Tesne pred vstúpením prímeria do platnosti sa však na juhu Izraela a v okolí Jeruzalema rozozvučali sirény varujúce pred novou salvou rakiet vypálených militantmi z hnutia Hamas, ktorí sa k útoku prihlásili. Údaje o obetiach neboli bezprostredne známe, informuje agentúra Reuters.

 

Izraelská armáda dnes predtým prisľúbila, že do začiatku prímeria stiahne z pásma Gazy všetky svoje pozemné sily. "Izraelské ozbrojené sily sa presunú do obranných pozícií mimo územia pásma Gazy, pričom tam zotrvajú," povedal hovorca izraelskej armády Peter Lerner.

 

Izraelská pechota medzitým ukončila svoju hlavnú vojnovú misiu v pásme Gazy, ktorou bolo zničenie pohraničných tunelov vykopaných palestínskymi partizánmi. Armáda lokalizovala a vyhodila do vzduchu najmenej 32 týchto podzemných infiltračných priechodov, ako aj desiatku prístupových šácht.

 

Militantné hnutie Hamas okrem odchodu jednotiek židovského štátu z pásma Gazy požaduje aj ukončenie izraelsko-egyptskej blokády tohto územia, prepustenie svojich väznených členov v Izraeli a poskytnutie medzinárodnej pomoci na obnovu zničených miest v pásme Gazy.

 

Izrael tvrdí, že blokáda je potrebná na to, aby sa zamedzilo Hamasu v ďalšom vyzbrojovaní. Palestínčania i medzinárodné spoločenstvo považujú toto opatrenie za kolektívny trest. Blokáda spôsobila ekonomický rozvoj tejto enklávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies